Conform Legii 414/2002, modalitatea de calcul al impozitului pe profit a suferit unele modificări, despre care Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău face următoarele precizări:
1. Profitul impozabil pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2002 este cel determinat potrivit dispozițiilor Ordonanței Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, scutirile și reducerile de impozit, provizioanele, cheltuielile de protocol, dobînzile, cheltuielile de publicitate, vînzarea cu plata în rate vor fi determinate conform metodologiei de calcul corespunzătoare acestei perioade. Orice majorare a capitalului social efectuată prin încorporarea rezervelor precum și a profiturilor, cu exceptia rezervelor legale și a diferențelor favorabile din reevaluarea patrimoniului este impozitată cu o cotă de 5%, dacă este efectuată pîna la 30 iunie 2002. Dupa această dată aceste operațiuni nu mai sînt impozabile.
2. Pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie, respectiv 1 iulie – 31 decembrie 2002, la determinarea profitului impozabil se vor avea în vedere următoarele:
a) calculul se efectuează pe cumulat de la începutul anului fiscal, respectiv pentru veniturile și cheltuielile înregistrate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2002 (31 decembrie 2002);
b) veniturile neimpozabile și cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile care afectează baza de calcul pentru determinarea fondului de rezervă și cheltuielile de protocol sînt cele înregistrate începînd cu 1 iulie 2002;
c) contribuabilii care desfașoară activități în zonele libere vor lua în calcul pentru cota de 5% veniturile și cheltuielile înregistrate începînd cu data de 1 iulie 2002.
d) contribuabilii care obțin venituri din cultura cerealelor și a plantelor tehnice, pomicultura și viticultura, precum și cei fără scop patrimonial, care realizează venituri din activități economice peste nivelul echivalentului în lei de 10.000 EURO (respectiv mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile), nu vor plăti impozit pe profit pentru trimestrul III. Acești contribuabili calculează și plătesc impozit pe profit pînă la data de 25 ianuarie, inclusiv, a anului următor, pentru veniturile și cheltuielile înregistrate începînd cu data de 1 iulie 2002. Veniturile neimpozabile prevăzute la pct. 1.16 din instrucțiuni se referă la veniturile realizate din activități economice pînă la limita exceptării.
e) deducerea suplimentară de amortizare de 20% se aplică la toate mijloacele fixe achiziționate după data de 1 iulie 2002, destinate activității pentru care contribuabilii sînt autorizați, în situatia în care nu s-a optat pentru amortizare accelerată, potrivit art. 11(1).
Contribuabilii care aplică cota de impozit pe profit de 5% pentru zona liberă și 6% pentru profitul din export pot calcula pentru echipamentele tehnologice, respectiv mașini, utilaje și instalații de lucru, computere și echipamente periferice ale acestora și pentru brevetele de invenție, amortizarea accelerată prevazută la art. 11(1).
f) veniturile și cheltuielile aferente contractului de leasing financiar la locator sunt cele inregistrate potrivit normelor privind inregistrarea in contabilitatea operatiunilor de leasing financiar;
3. Pentru calculul deductibilității cheltuielilor cu dobînzile se vor avea in vedere următoarele:
a) pentru împrumuturile angajate de la alte entități decît instituțiile de credit autorizate, respectiv altele decît de la bănci, sucursale din România ale unor bănci persoane juridice străine, cooperative de credit, casa centrală a cooperativelor de credit, se va aplica limita prevăzută la art. 10(5), indiferent de perioada cînd au fost contractate. În această categorie intră și contractele de leasing financiar încheiate cu societățile de leasing;
b) cheltuielile cu dobînda aferentă împrumuturilor contractate după data de 1 iulie 2002, sînt deductibile aplicînd limita de deductibilitate prevăzută la art. 10(2) după aplicarea limitei de deductibilitate prevăzute la art. 10(5), după caz.
c) În scopul aplicării art. 10(5) pentru trimestrul III 2002, nivelul dobînzii LIBOR și EURIBOR va fi cel corespunzător duratei contractului încheiat, respectiv:
Perioada 1 lună 3 luni 6 luni 1 an
LIBOR 1,81 1.79 1.71 1.73
EURIBOR 3.32 3,30 3,20 3.11
Pentru contractele de împrumut încheiate pe o perioadă de pînă la o lună, nivelul dobînzii este cel corespunzător perioadei de o lună.
În cazul contractelor de împrumut încheiate pe o perioadă cuprinsă în intervalul perioadelor mai sus menționate, nivelul dobînzii luat in calcul este cel corespunzător perioadei anterioare.
(exemplu: pentru un contract de împrumut încheiat pe o perioadă de 5 luni, nivelul dobînzii luate în calcul va fi cel corespunzător perioadei de 3 luni).
d) pentru determinarea gradului de îndatorare pentru trimestrul III, se vor avea în vedere următoarele:
– capitalul propriu este cel de la data de 1 iulie a.c. stabilit conform reglementărilor contabile în vigoare;
– capitalul împrumutat cuprinde totalul creditelor și imprumuturilor care au la bază un contract care prevede scadența mai mare de un an, respectiv credite bancare, împrumuturi de la alte instituții financiare, împrumuturi de la acționari, asociați sau alte persoane, credite furnizor, angajate după 1 iulie 2002. Creditele pe termen scurt, inclusiv descoperirea de cont, nu sînt luate în calcul la stabilirea capitalului imprumutat. Împrumuturile contractate de la bănci internaționale de dezvoltare și organizații similare menționate la pct 10.9 în instrucțiuni nu sînt luate în calcul la stabilirea capitalului împrumutat.
4. Cheltuieli de reclamă și publicitate
Cheltuielile de reclamă și publicitate reprezintă cheltuielile efectuate în scopul popularizării numelui, produs sau serviciu utilizînd mijloace de informare în baza unui contract scris, precum și costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ în aceasta categorie de cheltuieli de reclamă și publicitate și bunurile care se acordă în cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru încercarea produselor și demonstrații la punctele de vînzare. Acestea sînt justificate prin documente care, potrivit reglementărilor contabile, pot dovedi efectuarea operațiunilor și prin care beneficiarii acțiunilor de reclamă și publicitate pot justifica prestarea serviciilor respective pentru activitatea autorizată a acestuia. Pentru anul 2002, calculul cheltuielilor se aplică cumulat, de la începutul anului, stabilirea limitelor deductibile ale acestora făcîndu-se potrivit legislației în vigoare. Astfel, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie se aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie, cele ale Legii nr. 414/2002 privind impozitul pe profit.(F.P.)
Lasă un răspuns