Oricare licean care aspiră să intre la o facultate, trebuie neapărat să facă pregătire. Da, acea exasperantă pregătire! Sau meditațiile, cum li se spunea altă-dată, pentru care întreaga familie intră în priză și în trepidații … financiare. În Bacău sunt o mulțime de profesori care fac meditații, dar aceștia te pot ajuta doar ca să te pregătești pentru bacalaureat. Ce te faci, însă, cu facultatea? Aici apare nevoia de a te pregăti într-un centru universitar, în special la București sau la Iași. Problema e dacă te țin buzunarele. Începînd din clasa a-XI-a și, în special, în clasa a-XII-a, tinerii merg ore bune cu trenul, dorm pe unde apucă șI plătesc bani grei pentru o ședință de pregătire.
Admiterea pentru Facultatea de jurnalism sau pentru „Comunicare și relații publice” cere un examen de cretivitate și expresivitate. Această disciplină nu este predată în liceu și nici nu poate fi învațată după un manual, așa că impune ore de meditație. Prețurile variază între 15$ și 20 $ pentru o ședință de două ore, în funcție de profesor, dar și de numărul de elevi dintr-o grupă.
Cei care doresc să urmeze Facultatea de Arhitectură trebuie și ei să „călărească” trenurile. În Bacău sînt doar doi profesori care te pot pregăti, așa că, dacă vrei să ai șanse la admitere, trebuie să pleci la la București. Te costă numai meditațiile cam patru milioane de lei pe semestru, pentru sedințe de cîte șase ore, o dată la două săptămîni. La prețul pregătirii se adaugă banii de drum, prețul unui bilet la un tren Rapid este de 250 000 lei, dacă ai carnet de elev cu poză neapăra. Odată ajuns în București, apar problemele. Cum ajungi, te urci în metrou, tramvai sau troleu, te duci la pregătire. Ce faci, însă, apoi? După cinci ore de mers cu trenul și alte două de pregătire, ar trebui să te odihnești. Dar unde? Ești un norocos dacă ai rude în București sau măcar un prieten la care sa stai o noapte. Dacă nu, poți să incerci prin cunoștințe să îți găsești un pat și să petrci noaptea într-un cămin studențesc. Pentru cei care nu cunosc pe nimeni, rămîne sa se cazaze la un hotel – și nu mulți își permit – sau să plece cu trenul de noapte acasă. Cea mai ieftină variantă costă cel puțin 1,5 milioane de lei. Adică trenul, banii pentru pregătire și, eventual, cîte ceva de mîncare.
Cei care optează pentru pregătire la Iași trebuie să știe că diferența de prețuri nu constă decît în ceea ce privește transportul, deoarece o ședință are aproximativ acelați preț ca și la București. Prețul unei ședințe la desen pentru Facultate de Design este de 400.000 de lei, iar pentru alte discipline tariful urcă pînă la 600.000 de lei. Pleci dimineața cu trenul de 7.15, biletul costă 50.000 de lei cu reducere, ajungi la 10.30 în Iași, iar dupa pregătire îți vine mai ușor să te întorci acasă, deoarece drumul e mai scurt și nu atît de obositor. Prețul unui asemenea drum se ridică la aproximativ 800 000 de lei. Iașiul e, însă, o opțiune doar dacă vrei sa urmezi o facultate din Iași. O pregătire la un profesor din Iași pentru a intra la o facultate în București nu te va ajuta cu nimic, deoarece cerințele profesorilor diferă de la oraș la oraș.
Pregătirea presupun niște cheltuieli substanțiale, absolut necesare dacă vrei să îți asiguri un viitor. Mulți dintre noi, însă, nu îți pot permite să cheltuie un milion la două săptămîni doar pe o singură pregătire, ținînd cont ca mai sunt cel puțin încă două pe lîngă. Pregătirea la București e o necesitate pentru noi, dar un motiv de stres în plus pentru părinți. (Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns