• slujbele ținute în biserică vor fi comune tuturor credincioșilor ortodocși, catolici, penticostali și de alte religii • în timp ce unii oameni de bine vin să ajute la construcție, alții fură din biserică sau profanează mormintele • preotul Croitoru așteaptă credincioși care să ajute la terminarea bisericii
Construcția Complexului Parohial „Lazaret”, aflat în cartierul „Nord” al orașului, va constitui o premieră în ceea ce privește unificarea religiilor. „Intenționăm să construim un lăcaș de rugăciune pentru adepții mai multor credințe. În acest loc, în anul 1916, a fost construit un spital în care erau tratați peste 12.000 de militari răniți sau bolnavi de tifos. La o mică distanță de spital, pe vremuri, s-a amenajat cimitirul „Lazaret”, în care au fost îngropați în jur de 2.500 de soldați ce aparțineau diferitor religii”, ne-a povestit Corneliu Chirieș, colonel în rezervă, președintele Asociației „Cultul Eroilor”. Din 2002, a început construcția noii biserici. Aceasta va avea hramul „Duminica Tututor Sfinților”, tot în ideea că aici vor putea sluji preoți diferitelor religii. De atunci, preotul paroh ortodox Alexandru Croitoru adună fonduri de la oamenii înstăriți cu iubire de Dumnezeu, care vor să ajute la construcția bisericii. Acesta dorește ca atunci cînd biserica va fi terminată să se realizeze slujbe eroilor, indiferent de credința lor. „Ne rugăm pentru odihna sufletelor tuturor acestor eroi. Aici au murit români, francezi, italieni. Pot veni să slujească și preotul catolic, și rabinul, și predicatorul penticostal. Doresc să fie o slujbă comună. Dumnezeu este unul singur, indiferent de religie”, ne-a spus preotul. El intenționează să construiască lăcașul de rugăciune sub forma unui Complex Parohial, care să cuprindă o biserică, o capelă, un monument închinat eroilor, o fundație filantropică-medicală și o casă parohială. După terminarea construcției, oamenii bisericii vor acorda o atenție deosebită elevilor prin instituirea unor cercuri artistice de pictură, chiar donarea unui ajutor celor eminenți care provin din familii sărace, iar fundația filantropică să acorde medicamente și consultații gratuite pensionarilor sau celor nevoiași. Casa Parohială va fi prevăzută cu camere de dormit, magazii pentru alimente și îmbrăcăminte, iar celor nevoiași să li se ofere o masă caldă.
În ciuda celor propuse de preot, locuitorii din cartier au furat aproape în întregime gardul cimitirului pentru repararea boxelor sau construirea propriilor garaje. Iarba cimitirului este păscută zi de zi de animalele locuitorilor caselor din cartierul vecin. Crucile celor morți au fost și ele furate. Monumentul eroilor, situat în curtea cimitirului, este locul de întîlnire al adolescenților din cartierul „Nord”. „Tinerii vin în curtea bisericii, fumează ori beau fără nici o jenă”, ne-a spus preotul Croitoru. Ba, mai mult decît atît, în ultimul an biserica a fost chita hoților de trei ori. S-au furat cofrajele de la fundația clădirii, 17 stîlpi necesari construcției, covorul, paharele, uneltele constructorilor și aproape tot nisipul și balastrul necesar turnării pardoselei. „După cimitirul Central, acesta este al doilea cimitir al eroilor din Bacău. Au venit elevii însoțiți de dascălii lor de la școlile din cartier și au plantat pomi și un gard viu, dar, în scurt timp, toate acestea au dispărut. Nici nu mi-am închipuit că se poate fura dintr-o biserică”, ne-a spus preotul Croitoru.
Reprezentanții bisericii spun că nu dispun de prea multe fonduri pentru ridicarea noii biserici. Întreaga construcție se realizează prin bunăvoința oamenilor cu suflet. „Mă impresionează cei care după ce termină serviciul vin la biserică să dea o mînă de ajutor. Mai sînt și oameni cu iubire de Dumnezeu care fac lucruri bune. Eu țin slujbe aici, dar pentru că biserica nu e terminată, oamenii nu prea vin să se roage. Așteptăm ajutor din partea credincioșilor sau din partea familiilor care au morți în război. Trag nădejde că cineva ne va ajuta în cele din urmă!”, a încheiat preotul Croitoru. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns