• el este primul dascăl din învățămîntul preuniversitar din întreaga țară premiat vreodată de Academie • în plus, este și primul premiu oferit pentru un domeniu precum Istoria
Profesorul doctor Ioan Mitrea este primul dascăl din învățămîntul preuniversitar românesc care a fost premiat de Academia Română. Dascălul băcăuan a fost distins cu premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române pentru lucrarea „Comunități sătești la est de Carpați în epoca migrațiilor. Așezarea de la Davideni din sec. V -VIII”. Este, de altfel, și primul premiu în domeniul istoriei pe care îl primește un profesor din județul Bacău și reprezintă, așa cum a declarat profesorul Mitrea, „o încununare a 40 de ani de cercetare”. Cît privește lucrarea pentru care profesorul băcăuan a primit premiul „Eudoxiu Hurmuzaki”, aceasta a adus dovezi noi în favoarea adevărului istoric că populația daco-romană din zona Moldovei era creștină în perioada secolelor V- VIII. „Așezarea de la Davideni este cea mai mare așezare din România, din secolele V-VIII, cercetată metodic, cu un volum mare de informații științifice, între care foarte multe dovezi privind paleocreștinismul. Cercetările de teren au durat trei decenii, iar valorificarea științifică pînă în anul 2001”, ne-a declarat proaspătul premiat al Academiei Române.
Profesorul Ioan Mitrea s-a născut la 4 aprilie 1937 în satul Căciulești, județul Neamț. În anul 1963, el a absolvit Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. A lucrat ca asistent și lector titular la Facultatea de Istorie-Geografie de la Institutul Pedagogic din Bacău (1964-1975), fiind și decan al facultății în anii 1971-1975. După desființarea Facultății, a funcționat ca profesor titular la Liceul „George Bacovia” (1975-1976), apoi ca director (1976-1982) și muzeograf principal (1982-1985) la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Bacău. Din 1985 a revenit la Liceul „George Bacovia”. După 1989, a predat cursuri, succesiv și temporar, ca profesor asociat la Universitatea din Bacău, Universitatea „Mihai Eminescu” din Botoșani și Universitatea „Spiru Haret”. Este doctor în istorie din 1976, iar din 1964 pînă în prezent a prezentat comunicări științifice la peste 75 de manifestări județene, naționale și internaționale. Din anul 1970 este președintele Societății de Științe Istorice – Filiala Bacău, iar din 2000 președinte executiv al Fundației cultural-științifice „Iulian Antonescu”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns