Judecătorii au ultimul cuvînt la emiterea unui mandat de arestare
• pînă acum, doar procurorii aprobau și emiteau mandate de arestare • printre cei cărora judecătorii le-au confirmat mandatul de arestare amis de Parchet se numără și Costel Nechita, cel care și-a omorît tatăl pentru că a îndrăznit să-l certe
O instanță a Tribunalului Bacău a consemnat, acum două zile, o premieră în justiția băcăuană. Este vorba despre mult-discutata măsură a arestării preventive, care pînă acum cădea exclusiv în sarcina procurorilor. În urma procedurilor penale, procurorii erau cei care decideau și emiteau mandate de arestare preventivă pe 5 sau 30 de zile, pe care polițiștii le puneau apoi în aplicare. Mai nou, procurorii nu mai pot dicta cu de la sine putere arestarea unei persoane, iar ultimul cuvînt aparține judecătorilor. La Bacău, măsura a fost pusă în practică pentru întîia oară marți, cînd judecătorii de la Tribunal au confirmat două mandate de arestare emise de procuri în ultimele trei zile. Primul a fost al unui minor, acuzat de complicitate la tîlhărie. Cel de-al doilea mandat confirmat de judecători a fost al lui Costel Nechita, don Tamași, arestat de procurori pe 30 iunie pentru că și-a omorît tatăl. El a înfipt cuțitul în părintele său pentru că acesta din urmă a „îndrăznit” să îi dea două palme tînărului, pe motiv că a luat fără știința lui căruța de acasă și a plecat la un hram în comuna alăturată. Beat criță fiind, el a fost prins cu chiu cu vai de vecini, după ce a amenințat pe ulița satului în dreapta și în stînga că taie pe toată lumea. Ambii inculpați prezentați de procurori în fața judecătorilor pentru confirmarea mandatului de arestare au avut avocați din oficiu.
Confirmările mandatelor de arestare se fac în conformitate cu noile prevederi legale potrivit cărora procurorul nu mai poate dispune decît arestarea provizorie pe cel mult trei zile, urmînd ca, în acest timp, judecătorii să se pronunțe cu privire la confirmarea sau nu a mandatului de arestare preventivă. Avocații spun, însă, că judecătorii nu trebuie să se limiteze la confirmare, ci la emiterea mandatului pe numele celui arestat provizoriu de procurori, atîta timp cît de acum încolo doar ei sînt cei care au drept să decidă arestarea preventivă a unui inculpat, iar prevederile legale fac referire doar la emiterea de mandate de arestare și nu la confirmarea acestora.
Pentru a obține confirmarea unui mandat de arestare, inculpatul este prezentat în fața judecătorului, iar la ședință asistă și procurorul. Cel arestat este audiat cu privire la acuzele pentru care s-a emis mandatul de arestare. Apoi, judecătorul este cel care va decide dacă se impune sau nu arestarea preventivă a inculpatului. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns