• în premieră pentru județul Bacău, ortopezii Spitalului Municipal din Moinești au implantat în șoldul fracturat al unei bătrîne o proteză americană care va face ca articulația bolnavă să devină funcțională • intervenția chirurgicală, care a a durat două ore și jumătate, nu se putea face pînă acum decît în centrele universitare și în cîteva dintre spitalele județene
Ziua de sîmbătă a săptămînii abia încheiate a fost una dintre cele mai animate la Spitalul Municipal din Moinești. Toți chirurgii, ortopezii, anesteziștii și cadrele medii ale blocului operator au fost prezenți, timp de două ore și jumătate, la căpătîiul unei singure bolnave. Echipei medicale din orașul petroliștilor li s-au adăugat doi medici ortopezi de la Spitalul de Urgență din Iași, invitați care au girat o premieră medicală pentru județul Bacău. Bolnava care a atras atenția medicilor moineșteni și ieșeni a beneficiat de una dintre cele mai moderne intervenții chirurgicale practicate în cazul unei fracturi de șold. Implantul de proteză a fost pentru bătrîna operată singura șansă să mai poată merge vreodată pe propriile picioare, neajutată, iar pentru ortopezii moineșteni, ocazia să înregistreze o premieră medicală pentru județul Bacău. Fractura de șold și coxartroza sînt afecțiuni frecvente în rîndul persoanelor în vîrstă, care îi imobilizează la pat pe bolnavi, făcînd din acestea persoane cu handicap care au nevoie de îngrijire și servicii medicale permanente. Bătrîna în vîrstă de 68 de ani, operată sîmbătă la Moinești, ar fi avut această soartă, după ce în urma unei căzături de acum trei săptămîni a fost diagnosticată cu fractură de col femural. Ca să mai poată vreodată să stea pe propriile picioare, bătrîna ar fi trebuit să se îndrepte spre un centru universitar, sau spre un județ al cărui spital efectuează operații de protezare de șold. Cum bolnava a refuzat să plece în altă localitate ca să se trateze, singura variantă a fost ca ortopezii moineșteni să facă pentru ea o intervenție chirurgicală în premieră pentru județul Bacău. „Protezările de șold se fac în cadrul unui program național finanțat de la asigurările de sănătate, dar în centre care au primit avizul Ministerului Sănătății pentru astfel de intervenții chirurgicale. Premiera care a avut loc la Moinești s-a desfășurat grație ajutorului a doi medici din Iași. Doctorii Paul Sîrbu și Ștefan Cristea, ortopezi cu foarte mare experiență în protezarea de șold, care i-au asistat pe ortopezii de la Moinești, Robert Mihăilă și Florin Ionescu. Premiera nu ar fi fost posibilă dacă nu am fi avut și ajutorul doctorului Robert Negru, reprezentant al unei firme americane, care ne-a pus la dispoziție proteza”, ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului Municipal din Moinești.
Intervenția chirurgicală efectuată în premieră de o echipă de ortopezi în județul Bacău a avut nevoie de sponsorizare din partea firmei americane producătoare a dispozitivului, întrucît gratuitatea operației nu va fi valabilă decît atunci cînd Ministerul Sănătății va include spitalul din Moinești în programul național de protezare. „Operația de astăzi este o dovadă a faptului că în spitalul din Moinești se poate efectua un implant de proteză de șold, motiv pentru care vom depune în cel mai scurt timp o cerere la minister pentru a fi trecuți pe lista spitalelor care pot primi finanțare și pentru acest tip de servicii medicale”, a mai spus doctorul Cotîrleț. Rezident al medicului ieșean Paul Sîrbu, unul dintre specialiștii care au asistat sîmbătă la operație și doctorand al unei clinici de la Viena, ortopedul Robert Mihăilă se bucură că este primul dintre medicii băcăuani care și-au trecut în cartea de vizită o astfel de premieră. „Protezarea de șold este una dintre cel mai moderne variante de tratament în cazul unei fracturi de col femural. Dacă pacientei operate acum la Moinești nu i s-ar fi implantat proteza, atunci bolnava ar fi trebuit să stea imobilizată la pat pînă cînd osul s-ar fi sudat și să se fi deplasat, în cel mai fericit dintre cazuri, cu ajutorul cadrului metalic”, ne-a declarat Robert Mihăilă, unul dintre cei mai proaspeți angajați ai spitalului din Moinești. Celălalt ortoped moineștean care a participat la prima operație de protezare de șold din județul Bacău, doctorul Florin Ionescu, spune că aștepta de ani de zile premiera din weekend-ul trecut. „Operația de astăzi este un vis de-al meu de mai multă vreme. O parte a visului s-a împlinit, dar de la anul mi-aș dori ca astfel de intervenții de implant de proteze să devină un lucru obișnuit, iar spitalul din Moinești să intre în programul național de protezare de șold”, a declarat după intervenția chirurgicală ortopedul moineștean Florin Ionescu.
După intervenția care a durat două ore și jumătate, bătrîna care a beneficiat de protezarea șoldului fracturat a fost instalată într-unul din saloanele secției de Anestezie și Terapie Intensivă. Femeia va fi urmărită în continuare de medicii care au operat-o, singurul pericol care se mai poate abate asupra sa fiind de acum încolo infecțiile. Pacienta pentru care premiera de la Moinești înseamnă vindecare după cele mai moderne metode are la dispoziție însă și medicamente de ultimă generație care o vor ține la distanță de complicații. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns