• doi bărbați și o femeie din Bacău a căror viață depinde de ani de zile de doza de insulină și aparatul de dializă au fost selectați pentru o premieră medicală pe care o pregătesc chirurgii din Cluj • dacă vor trece testele de compatibilitate, celor trei bolnavi le va fi transplantat cîte un rinichi și un pancreas, prelevate de la persoane aflate în moarte clinică
Trei dintre bolnavii tratați în secțiile de Diabet și Hemodializă din Spitalul Județean ar putea deveni în viitorul apropiat primii români cărora o echipă de chirurgi clujeni le va efectua un dublu transplant. Premiera medicală care îi are pe lista de așteptare și pe cei trei bolnavi băcăuani constă în faptul că pacienților dependenți de insulină și dializă le vor fi transplantate ambele organe afectate de boli grave: rinichii și pancreasul. Bolnavi de diabet de mulți ani, pacienții selecționați să intre în programul Insitutului de Urologie și Transplant din Cluj au ajuns dependenți și de aparatele de dializă, insuficiența renală fiind una dintre complicațiile grave de care suferă bolnavii diabetici. Singura șansă ca ei să fie vindecați, măcar pe o perioadă de cîțiva ani, este un transplant concomitent de rinichi și pancreas. „Pînă acum, în România nu a mai avut loc un transplant mixt de organe prelevate de la cadavre. Cei trei bolnavi băcăuani au fost selecționați după criteriile recomandate de specialiștii chirurgi de la Cluj. Dacă vor trece și testele de compatibilitate cu persoanele de la care vor fi prelevate organele, se vor număra printre primii români beneficiari ai unui trasnplant mixt. Programul de transplant de rinichi și pancreas este acum la debut și faptul că printre primii bolnavi au fost selecționați și pacienți băcăuani este o șansă neașteptată pentru aceștia”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean de Urgență și șeful secției de Hemodializă.
Pentru cei trei băcăuani a început numărătoarea inversă. Spre deosebire de ceilalți 30 de băcăuani care au primit pînă acum un rinichi de la un donator viu, cei trei bolnavi care au nevoie și de pancreas și de rinichi trebuie să aștepte organe prelevate de la persoane decedate. „Programul de transplant mixt se derulează numai cu organe prelevate de la cadavre, întrucît pancreasul nu este un organ pereche și nu poate fi donat de la un pacient viu. Pacienții selecționați la Bacău vor mai avea astfel de așteptat pînă cînd se va ivi un pacient compatibil cu ei. Organele pentru transplanturi de acest gen se prelevează de la accidentați aflați în moarte clinică și pentru care familia își dă acceptul ca acestea să salveze viața cuiva. Programul este finanțat de Ministerul Sănătății, deci pacientul nu trebuie să suporte cheltuielile unei astfel de operații”, a adăugat doctorul Roșu.
Așteptarea bolnavilor dependenți de doza de insulină și de aparatele de dializă are drept miză supraviețuirea. Dacă organele atinse de boală le vor fi înlocuite cu altele sănătoase, cei trei bolnavi vor avea șansa să se transforme în oameni normali. „Rata de supraviețuire a unui rinichi transplant este de 10-11 ani. În tot acest timp, pacientul nu mai este dependent de dializă, iar calitatea vieții lui se îmbunătățește simțitor. După transplant, bolnavul primește doar tratamentul medicamentos care îl ajută să nu se comporte față de organul donat ca și în fața unei tumori”, mai spune șeful spitalului băcăuan. Indiferent care dintre cei trei băcăuani diabetici dependenți de dializă va ajunge să primească dublul transplant, el va fi primul băcăuan căruia i se tranplantează un pancreas. Secția de Hemodializă este singura din Bacău a cărei pacienți au beneficiat pînă acum de transplanturi de organe în clincile universitare din țară. Pînă la această oră, 33 de băcăuani care au fost dependenți de dializă au primit un rinichi de la o rudă sau un alt donator. Toți aceștia au scăpat de dependența de aparatul de dializă, dar urmează tratamente costisitoare plătite în întregime de asigurările de sănătate. În medie, costul unui astfel de tratament se ridică la 45 de milioane de lei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns