• unii localnici spun că nu li se pare firesc să dea bani pe bunuri oferite drept ajutor, dar majoritatea sînt bucuroși că le „scot” ieftin
Asociația Hofner Hilfe fur Jassy din Elveția aduce, în fiecare an, ajutoare la Parohia romano – catolică din Cleja. Ursula Jaggi, coordonatorul proiectului, a sosit din nou, în această săptămînă, la Cleja, cu două TIR-uri cu ajutoare. Gestul asociației elvețiene ar putea fi frumos, dacă ajutoarele ar ajunge la cei nevoiași, care să beneficieze gratuit de ele. Lucrurile nu stau însă așa. Imediat ce sînt coborîte din mașinile care le-au transportat, coletele devin mărfuri scoase la vînzare. De exemplu, marfa adusă acum valorează 12.000 de Euro și este vîndută localnicilor chiar de elvețieni și de preotul din sat, Augustin Pascaru. Ei au scos la vînzare, e drept pe sume mici, biciclete, mașini de cusut, mobilă, patru orgi, haine, încălțăminte, lenjerii, cărucioare pentru copii, rechizite școlare și veselă.
Lumea a început să se înghesuie încă de dimineață în fața Casei Tineretului, locul unde sînt depozitate ajutoarele. Fiecare dorea să achiziționeze la un preț cît mai mic fie o bicicletă, fie o masă sau măcar un scaun. În înghesuiala din încăperi, Ursula Jaggi, împreună cu doi colegi din asociație, încerca să facă puțină ordine. De aceea, probabil, i-a apucat de umeri pe vreo trei săteni și i-a scos pe ușă afară. În schimb, preotul Augustin Pascaru a fost foarte mulțumit de ceea ce se întîmpla. „În fiecare an vin ajutoare. La cei săraci, care nu au bani, le dăm gratis, iar la ceilalți sînt date pe o sumă modică. Nu poți să-i mulțumești pe toți. Dacă pot să ajut doi sau trei, nu mă interesează restul”, ne-a explicat el cum de se ajutoarele s-au transformat în mărfuri.
Cu toate că sînt conștienți de faptul că ajutoarele ar trebui împărțite gratis, cei care reușeau să își cumpere cîte ceva erau foarte mulțumiți. „Eu mi-am luat o bicicletă cu 1,2 milioane de lei. Îi foarte bine. Ce? Dacă mergeam la magazin îmi găseam așa ieftin?”, se întreba Mihai Benchea, unul dintre „beneficiarii” ajutoarelor. Una dintre sătencele care ieșea bucuroasă din Casa Tineretului, cu un covor în spate, ne-a spus că „bineînțeles că nu ar trebui să dau bani pe aceste lucruri. Ajutoarele sînt oferite fără bani. Dar aici găsim lucruri mai ieftine”.
Banii obținuți din vînzarea ajutoarelor sînt investiți în Casa Tineretului, o clădire mare, aflată în proprietatea parohiei. „Cînd a început să se construiască Casa Tineretului, ne-a ajutat asociația din Elveția, apoi noi, cu banii obținuți din vînzarea ajutoarelor, am reușit să cumpărăm instalația de încălzire, am dotat complet bucătăria și am pus la punct o sală pentru calculatoare. Avem 13 computere. Aici organizăm cursuri pentru copii, la prețuri modice. Mai organizăm nunți, cumetrii, praznice și alte evenimente. La o nuntă, închiriem sala cu două – două milioane și jumătate”, ne-a mai declarat preotul Pascaru.
Primarul din Cleja știe ce se petrece la el în localitate. Deși nu i se pare legal, spune că nu poate să intervină. „Stiu că au sosit ieri două mașini cu ajutoare, dar nu au trecut pe aici să le dau măcar un aviz. Nu cred că este legal să vîndă ajutoarele. Ar trebui să plătească impozit. Nu pot să zic nimic, duceți-vă la Finanțe!” ne-a spus Ioan Joca, primarul comunei Cleja. (Oana MĂGUREAN, Marius CIURARU)
Lasă un răspuns