„Daca in Georgia Rusia intotdeauna a incurajat separatismul, chiar daca nu a recunoscut oficial cele doua foste republici autonome din cadrul RSS Gruzina, atunci, in cazul Transnistriei, pozitia Moscovei fata de independenta regiunii rebele a oscilat in functie de relatiile moldo-rusesti. Moldova a cunoscut si furia, si mila Rusiei.
In 2003, Moscova a incercat sa solutioneze in mod definitiv conflictul transnistrean si sa uneasca republica. O misiune importanta i-a fost incredintata adjunctului sefului administratiei de atunci a Kremlinului, Dmitrii Kozak. Dupa consultari intense cu Tiraspolul si Chisinaul, doar in cateva luni, el a reusit sa apropie pozitiile partilor aflate in conflict intr-atat incat presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov au parafat Memorandumul privind solutionarea conflictului transnistrean, elaborat sub supravegherea lui. Dar, in momentul cel mai responsabil, cand Putin era gata sa zboare la Chisinau, ca personal sa binecuvanteze reconcilierea dintre Moldova si Transnistria, Voronin s-a razgandit sa semneze planul rusesc de solutionare a conflictului transnistrean.
Dupa aceasta, relatiile dintre Chisinau si Moldova s-au inrautatit intr-atat incat in timpul alegerilor parlamentare din 2005 Kremlinul a incercat sa organizeze in Moldova o revolutie pentru a inlatura regimul comunistului Voronin. Dar acela a rezistat gratie faptului ca a imbratisat vectorul integrarii europene”.
Textul de mai sus reprezinta un fragment dintr-un articol de analiza intitulat „Unde s-a pierdut Transnsitria”, publicat pe data de 21 martie, in revista „Vlasti” (Puterea) – un supliment al cotidianului moscovit „Kommersant”, cunoscut drept unul foarte apropiat puterii si serviciilor speciale de la Moscova, denumit si „vocea neoficiala a Kremlinului”, transmite AP Flux preluat de Romania Global News.
Autorul, Alexandr Soloviov, sugereaza ca Moscova incurajeaza negocierile dintre Chisinau si Tiraspol si chiar este gata sa accepte o solutie pentru conflictul transnistrean care ar garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova, daca Chisinaul se angajeaza sa respecte cateva conditii: stationarea in continuare a trupelor militare ruse in stanga Nistrului, mentinerea, recunoasterea si garantarea internationala a statului de neutralitate, acordarea unor garantii ferme ca Republica Moldova nu va deveni niciodata membru al NATO si ca pe teritoriul ei nu vor fi dislocate trupe militare straine, altele decat cele ruse.
Articolul reprezinta o analiza a evolutiei relatiilor Rusiei cu Moldova si Georgia, dupa recunoasterea de catre europeni si americani a independentei regiunii Kosovo si in contextul deciziilor summitului NATO de la Bucuresti. Soloviov constata ca Moscova, in prezent, isi doreste mult sa solutioneze conflictul transnistrean ca sa poata sa-si atribuie un asemenea succes si mai ales sa le demonstreze occidentalilor ca Federatia Rusa poate rezolva un conflict separatist respectand integritatea teritoriala a statului in care s-a produs si de o alta maniera decat au procedat occidentalii recunoscand desprinderea regiunii Kosovo de Serbia. Din aceste considerente Moscova ii impune pe liderii secesionisti transnistreni sa reia negocierile in format 5+2 iar pe Smirnov sa se intalneasca cu presedintele Vladimir Voronin. Soloviov lasa sa se inteleaga ca Moscova este gata sa accepte o solutie pentru problema transnistreana daca aceasta satisface interesul de baza al fostei metropole sovietice: mentinerea Republicii Moldova in zona de influenta a Federatiei Ruse, mai ales dupa ce Ucraina si-a manifestat dorinta de a adera la NATO iar in decembrie va deveni membru al planului de pre-aderare.
Mentinerea Republicii Moldova in zona de influenta ruseasca inseamna pentru Moscova, in primul rand, stationarea fara niciun termen limita a trupelor sale pe teritoriul nostru national, mentinerea statutului de neutralitate, garantarea internationala a neutralitatii si oferirea unor garantii ca in Republica Moldova nu vor fi dislocate trupe sau tehnica militara ale Aliantei Nord-Atlantice.
Romanian Global News
hanskelsen a zis
Poporul de votcari nu se lasa nici in ruptul capului. Rusii sunt vietati cu o infima doza de inteligenta, cu un psihic subdezvoltat dar compenseaza prin robustete fizica. Violenta fizica si verbala este singura lor forma de exprimare.