• el s-a flat cîteva zile în preajma unui eveniment despre care nimeni nu a spus nimic pînă acum
Adrian Radu, noul președinte al băncii Romexterra, a venit în această săptămînă la Bacău chemat de treburi precise. Dar nu a putut trece cu vederea că, în studenție, adică doar cu circa 15 – 16 ani în urmă, a ajuns aici pentru o lună de practică în producție, la fosta uzină IRAv – Aerostaru-ul de astăzi. Adrian Radu este acum „bancher”, dar și-a început studiile universitare „la Aeronave”, în București, de unde și legătura sa cu industria aeronautică din țara noastră. „Am amintiri plăcute despre acea perioadă băcăuană – spunea președintele Romexterra Bank -, în care mi-am făcut chiar prieteni, pe care nu-i voi uita toată viața”. Adrian Radu este de fel din preajma Urzicenilor și are în vorbă și în gesturi tot ce este specific oamenilor din această parte de țară: o mîndrie nedisimulată, dar și o privire tăioasă, parcă aruncată spre orizonturile largi ale cîmpiei din Sud, unde ai nevoie de ochi de șoim să vezi pînă departe. Vorbește clar, măsurat, fără grabă, și este dispus să și asculte ce i se spune. Este un om deschis. Motive pentru care nu e de mirare că în Bacău și-a făcut repede prietenii, unele cultivate chiar din facultate.
Dar la Bacău, Adrian Radu a trecut și pe lîngă evenimente care puteau rămîne „istorice” dacă ar fi ieșit la iveală ca altele petrecute în Valea Jiului sau la Brașov, de exemplu, în anii celuilalt regim politic și social, la sfîrșitul anilor ’80. „Îmi amintesc cum, abia veniți în practică la IRAv, am fost dintr-odată izolați de ceea ce se părea că se întîmplă în secret în uzina de avioane – spune Adrian Radu. Am auzit după aceea că era vorba de o grevă a salariaților dintr-o secție a uzinei. O secție întreagă. Securiștii au avut grijă ca și noi, studenții în practică, deci străini de oraș, de fabrică, să nu aflăm, să nu spunem mai departe ce se întîmpla. A rămas un eveniment ciudat, despre care nu am auzit nimic nici după 1990”.
Președintele băncii Romexterra este acum interesat de Bacău din alte privințe. Știe că județul joacă un rol important în economia României și că este un pol important geopolitic și economic. Unii dintre prietenii lui din Bacăul de acum 16 ani numai există, dar aici va reveni pentru că profesia căreia i s-a dedicat de cîțiva ani buni îl obligă. Dar și pentru că pe aici a trecut, cîndva, prima sa tinerețe. (Petru DONE)
Lasă un răspuns