• din acest motiv, în special în Bacău au apărut o serie de conflicte • la secția 103, Mihai Ionescu, reprezentantul PSD, care habar n-avea de lege, a sărit la bătaie la ziariști, deși aceștia aveau dreptul să stea la numărătoare • nici telefonul dat de judecătorul Costică Pavel, președintele BEJ, nu a îndreptat lucrurile
Ziariștii au întîmpinat mari greutăți în privința reflectării procesului electoral de la cei care ar fi trebuit, conform legii, să le faciliteze accesul la astfel de informații. Deși poate părea surprinzător, mulți președinți ai secțiilor de votare s-au opus cu vehemență ca ziariștii să fie prezenți în săli pe timpul votării sau la sfîrșit, la numărătoarea. De-a dreptul jenant, ei au spus că legea interzice acest lucru. Asta, deși toți au fost instruiți de reprezentanții Prefecturii, ai Biroului Electoral Județean și ai Direcției Județene de Statistică. S-a ajuns astfel în situația ca ziariștii să fie luați de mînă și dați afară, ba, într-un caz, chiar s-a sărit la bătaie la jurnaliști.
De-o astfel de pățanie a avut parte o echipă a Ziarului de Bacău. Incidentul a avut loc la Secția de votare nr. 103 din orașul Bacău. Mihai Ionescu, un tînăr delegat de PSD în comisia electorală, s-a supărat pînă peste poate cînd a auzit că un redactor al Ziarului de Bacău vrea să asiste la numărarea voturilor. Pe motiv că nu are dreptul să participe ca observator, deși existau acreditări de la Pro Democrația, el a poftit ziaristul afară din sală. A apelat și la textul de lege, dar s-a convins rapid singur că nu are dreptate. Această „înfrîngere” nu a fost acceptată de Ionescu, care a început să-i adreseze cuvinte jignitoare jurnalistei. „Nu ai ce căuta aici. Ai venit aici din partea PNL-ului și vrei să profiți de calitatea de observator. Nu cred că are rost să mai stai pe aici”, a tot vociferat tînărul pesedist. A urmat apoi un lung șir de telefoane date la partid și la prieteni, cărora le-a cerut să-și dea cu părerea asupra calității de observator a ziariștilor. El a insistat ca atît președinta secției de votare, cît și locțiitoarea acesteia să telefoneze la Biroul Electoral de Circumscripție. „Nu mă interesează că ai acreditare de la Biroul Electoral Județean, ei nu au nici o treabă. Trebuie să sunăm la BEC. Ei trebuie să dea un răspuns”, a tot spus Mihai Ionescu. În tot acest timp, Elena Dima, președinta secției de votare, și Maria Zidaru, locțiitoarea ei, au încercat să aplaneze conflictul, afirmînd că prezența observatorului este legală.
Omul PSD a sărit la bătaie la ziariști
Punctul de vedere al celor două s-a schimbat radical în momentul cînd pe masa lor a ajuns o plîngere împotriva reprezentantului PSD. Maria Zidaru a invitat-o afară pe ziaristă și i-a spus, oarecum confidențial, că a fost tolerată în secție, deși nu avea acest drept. „Nu am dorit să intervin, chiar v-am ținut partea, dar prezența dumneavoastră aici nu este legală. Vreau să vă spun că nu aveți ce căuta în secția de votare. Atîta timp cît lucrurile stau astfel, sesizarea dumneavoastră nu poate fi primită și înregistrată la secția de votare. Mai mult chiar, prin refuzul nostru de a vă primi plîngerea, vă facem un bine”, a afirmat vicepreședinta secției de votare.
Situația a ajuns și la urechile președintelui Biroului Electoral Județean, judecătorul Costică Pavel. Acesta a sunat la secția de votare și i-a confirmat președintei secției 103, Elena Dima, că ziariștii au voie, conform legii, să stea în secțiile de votare, inclusiv la numărarea voturilor. Aceasta a refuzat să asculte îndrumările președintelui BEJ, susținînd că are legea în mînă. La cîteva secunde, ziarista a fost dată afară din secție.
Aceeași soartă a avut-o și un al doilea coleg al nostru, observator la o secție de votare învecinată. Odată intrat în sală, a fost luat la rost de același „înflăcărat” membru PSD și trimis la colț, pe motiv că „îi invadează spațiul”. „Stai acolo în colț, că nu am spațiu din cauza ta”, a răcnit Ionescu. Pentru că nu s-a conformat, tînărul pesedist s-a apropiat de colegul nostru încercînd să-i administreze o lecție despre puterea argumentelor fizice. Probabil asta s-ar fi întîmplat, dacă nu intervenea un membru al comisiei. El a avut aceeași soartă ca și colega noastră, fiind alungat de aceeași Maria Zidaru. Colegii noștri s-au lăsat păgubași, convinși că atîta timp cît președintele secției de votare nu este interesat nici măcar de ordinul președintelui BEJ, ar fi izbucnit un conflict în toată regula.
Candidații PNL, admiși în sală cu scandal
Nu numai ziariștii au avut de suferit de pe urma ignoranței președinților secțiilor de votare, ci și candidații pe listele electorale. Deși legea le dă dreptul acestora să asiste la numărătoarea voturilor, candidatul PNL la Consiliul Județan Bacău, Ion Rotaru, a fost dat afară din secția 110, aproape cu forța. „M-am prezentat la președintele secției de votare și am arătat buletinul de identitate. Am spus că sînt candidat pe liste și vreau să asist la numărătoarea voturilor în secția aceea. Mi-au spus că nu am ce să caut acolo și m-au amenințat că apelează la organele de ordine. Le-am arătat legea, dar degeaba. Abia după vreo 15 minute, după ce-au dat telefon la BEJ, s-au convins că pot asisita la numărătoare. A fost însă necesar ca la secția respectivă să ajungă și șefii mei de la partid, pentru ca lucrurile să se liniștească definitiv”, ne-a declarat Rotaru.
Președintele secției de votare recunoaște cu nonșalanță că așa s-a întîmplat, dar că incidentul nu a durat decît foarte puțin. „Au venit pe la 20.50 în secție, au arătat, într-adevăr, buletinele de identitate și au cerut să asiste la numărătoare. I-am refuzat și apoi, la insistențele, lor am sunat la BEJ și am primit confirmarea că au acest drept”, ne-a declarat Gheorghe Cojocaru, vicepreședintele secției de votare 110.
Tot de pomină este și situația președintelui secției de votare nr. 12, care ținea la secret datele unui proces verbal despre un incident din timpul votării, chiar și față de colegii săi din biroul electoral. Toate aceste lucruri ar fi putut fi evitate, dacă președinții secțiilor de votare ar fi citit legea cu atenție și ar fi văzut că ziariștii, observatorii și candidații de pe listele electorale au dreptul să asiste la procesul de numărare a voturilor, așa cum au dreptul să asiste și la desfășurarea procesului electoral. (Mirela ROMANEȚ, Oana MĂGUREAN, Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns