Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) solicita Guvernului sa majoreze subventia la hectar acordata producatorilor agricoli, iar reprezentantilor Ministerului Agriculturii sa intreprinda actiunile necesare la Comisia Europeana pentru majorarea acestei forme de sprijin. Reprezentantii Ligii, din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau, s-au intilnit marti, 19 august, cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
Demersul Ligii prevede majorarea subventiei de 97 de euro, la un nivel comparabil cu cel acordat fermierilor din statele occidentale. Potrivit presedintelui LAPAR, Marcel Cucu, agricultorii romani beneficiaza de doar o patrime din sprijinul fermierilor din statele vestice si se confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, precum cresterea accentuata a tarifelor la utilitati. Astfel, decalajele dintre agricultorul roman si cel din statele agricole deja dezvoltate cresc, iar producatorul autohton nu poate concura cu cel din statele occidentale. Marcel Cucu a precizat ca in cadrul negocierilor cu ministrul a solicitat Guvernului majorarea subventiei la hectar „la un nivel cit mai ridicat”. Liderul LAPAR nu a precizat valoarea solicitata, insa a subliniat ca subventia acordata, anul viitor, ar putea reprezenta pina la 75% din valoarea celei de care beneficiaza fermierii cu „state de plata” mai vechi in UE.
Pretul griului – marul discordiei
Rezolvarea problemelor care tin de stabilirea unui pret de interventie la griu este inca un subiect discutat la minister. Presedintele AJPA Bacau, Daniel Ciobanu, a precizat ca o interventie a statului la pretul de achizitionare a griului de la producatori, la 50 – 55 de bani pe kilogram, ar putea linisti situatia. „Pretul oferit acum, de numai 30 de bani, este inacceptabil si ne aduce la sapa de lemn” – a mai spus Ciobanu. Potrivit LAPAR, pretul graului pe piata interna este cu circa 40% mai mic decit cel de pe bursele europene si nu depaseste 40 de bani pe kilogram. Acesta considera ca un pret rezonabil pentru producatori pentru a-si putea acoperi costurile de infiintarea a culturilor ar fi de 65 de bani pe kilogram.
Toate organizatiile agricultorilor se agita
Pentru anul viitor, agricultorii vor beneficia, in conditiile actuale, de o subventie de 108 euro la hectar. Federatia „Agrostar”, in colaborare cu structuri similare din alte state membre al UE, au inaintat, deja, Comisiei Europene o scrisoare prin care solicita majorarea subventiei la hectar la un nivel care depaseste 300 de euro. „Agrostar” solicita Guvernului acordarea unui sprijin de 1.000 de lei la hectar, precum si reducerea cu 50% a pretului de achizitie a motorinei destinata activitatilor agricole. Pe de alta parte, Federatia Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania a solicitat, pentru aceasta toamna, un sprijin de 300 de lei la hectar pentru compensare energetica (intrucit cresterea pretului gazului influenteaza pretul motorinei, ingrasamintelor chimice, pesticidelor etc). Bruxelles-ul – spun membrii federatiei – poate aproba acest sprijin, intrucit pretul motorinei si al ingrasamintelor chimice au crescut simtitor in ultimul an.
Achizitiile de cereale in ringul BRM
Noua conducere a Bursei Romane de Marfuri (BRM) a propus Ministerului
Economiei si Finantelor ca refacerea rezervelor statului prin achizitii de cereale
de la producatorii agricoli sa implice mecanismele bursiere. Consolidarea unei piete reale a cerealelor, bazata pe cerere si oferta – spun cei de la BRM – este, acum, problematica.
Lasă un răspuns