Prețul pîinii este ținut în aces moment în frîu de importul de grîu fără taxe vamale. Producția intenă pe anul 2003 a fost slabă din cauza capriciilor vremii, motiv pentru care prețurile acestei materii prime au crescut în ritm accelelrat chiar și în plină vară. De aceea, inițial s-a permis importul de grîu exceptat de taxe vamale pentru un contingent de un milion de tone. Zilele trecute, Executivul a prelungit termenul de valabilitate al acestei măsuri pînă la 31 decembrie anul acesta. Pe de o parte, măsura este bună, pentru că ține, cel puțin pe moment, prețul pîinii în frîu. Există însă și efecte negative, care n-au putut fi prevăzute. Odată cu anularea contingentării, au fost scoase și licențele de import, deci fiecare este liber să aducă cît grîu vrea în țară. Numai că prețurile sînt diferite. „Scoaterea licențelor este de rău augur pentru toată lumea. Anularea taxelor vamale a fost benefică, dar faptul că firmele mai mici aduc grîu în cantități reduse perturbă piața. Cînd iei vagoane de grîu, prețul este unul, cînd iei mai puțin valoarea de achiziție se ridică. Dar la noi piața este cum este, așa că dacă se aude că undeva s-a vîndut mai scump, prețul urcă aproape automat”, a declarat președintele Pambac, Răducan Ion. În afară de această influență, de la 1 ianuarie mai apare un factor perturbator, costul manoperei. Negocierile cu sindicatele ar putea duce la anumite creșteri salariale, inclusiv al salarului minim pe economie. Dacă măsurile se aplică, ele se vor propaga și în prețul pîinii. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns