• liderul de sindicat de la Petromec Moinești a recunoscut că CNSLR Frăția a adus voturi pentru PSD la alegerile trecute • Constantin Apreotesei a preconizat că, așa cum i se cere acum să aducă 500 de voturi pentru Referendum, i se va cere și anul viitor să contribuie cu 500 de voturi pentru PSD
Cu intenția să atragă sindicatele în campania de convingere a populației să se prezinte la Referendum, subprefectul Gabriel Vlase s-a întîlnit ieri cu cîteva zeci de lideri ai unor sindicate afiliate la confederația CNSLR Frăția. Gazda întîlnirii de la Casa de Cultură a fost Gheorghe Huluță, liderul CNSLR Frăția Bacău. El a precizat încă de la începutul întîlnirii că votarea Constituției nu este o activitate neapărat sindicală, ci „o atitudine civică”. Gabriel Vlase a dat în repetate rînduri asigurări că promovarea proiectului noii Legi fundamentale este o activitate apolitică. „Voi sancționa orice gest politic care se va face pînă la Referendum”, a promis subprefectul. Gheorghe Huluță a anunțat că sarcina sindicaliștilor este să convingă lumea să vină la vot. Surpriza întîlnirii a venit, însă, tot de la un sindicalist prezent la întîlnire. Constantin Apreotesei, liderul sindicatului de la Petromec Moinești, i-a reproșat lui Vlase că „dumneavoastră aveți nevoie de noi cam o dată la patru ani”. Liderul sindical a reamintit că a răspuns prezent de fiecare dată cînd „a fost nevoie să facem campanie pentru PSD”. Apreotesei s-a plîns că, deși sindicatul său a făcut, la alegerile trecute, campanie electorală pentru actualul partid de guvernămînt, sindicaliștii de la Pratmin s-au confruntat cu lipsa de recunoștință a patronului societății. „Patronul de la noi este membru PSD, ca și dumneavoastră. Noi am votat cu PSD, dar, cînd am fost cu probleme de sindicat la patron, mi-a zis că nu-l interesează ce avem să-i spunem”. Apreotesei a mai întrebat retoric dacă nu cumva cele 500 de voturi pe care le va aduce la Referendum i se vor cere și anul, pentru PSD. „Cum o să mai putem să cerem voturile oamenilor?”, a întărit sindicalistul.
Întrebările și problemele ridicate de Apreotesei au constituit prima confirmare oficială a ceea ce doar se intuia, pînă acum: CNSLR Frăția a făcut o intensă campanie electorală pentru PSD la alegerile din 2000. Pe de altă parte, liderii de sindicat din teritoriu se gîndesc serios dacă să mai facă sau nu apologia actualului partid de guvernămînt la apropiatele alegeri. Atent la implicațiile afirmațiilor lui Apreotesei, liderul Huluță le-a cerut oamenilor „să rupem legătura între nemulțumiri și votul la Referendum”.
Dincolo de aspectele politice ridicate de sindicaliști, Vlase a anunțat că fiecare primar de localitate are sarcina să se ocupe de promovarea Referendumului în rîndul populației. „I-am rugat pe primari să facă un pic de sărbătoare în perioada asta”, a mai spus subprefectul.
Discuțiile au subliniat principalele modificări ale Legii fundamentale: garantarea proprietății, eliminarea obligativității stagiului militar și faptul că doar judecătorii vor mai avea dreptul să emită mandate de arestare.
Parlamentarii băcăuani cîntă pe mai multe voci
Nu doar șefii județului au avut drept „temă” convingerea populației să se prezinte la vot, ci și parlamentarii băcăuani. Senatorii și deputații din județ au liber în această săptămînă, iar pînă în preziua referendumului trebuie să meargă prin orașe și comune și să-i îndemne pe oameni să participe la referendum. Deputatul PSD Minodora Cliveti, de exemplu, a fost ieri dimineață în comuna Filipești, pe la prînz la Podu Turcului, iar după-amiază la Sascut. „Voi merge și mîine la Nicolae Bălcescu și la Măgura – ne-a declarat Minodora Cliveti. La Filipești s-au adunat la primărie cam o sută de oameni. Am început să le expun modificările survenite în Constituție plecînd de la efectuarea stagiului militar, care, după noua Lege fundamentală, nu va mai fi obligatorie”.
Și ceilalți parlamentari băcăuani au umblat ca furnicuțele prin județ. Senatorul PSD Rodica Șelaru ar fi trebuit să meargă încă de ieri să discute cu locuitorii din Moinești, însă și-a amînat vizita pentru astăzi. „N-am putut să merg astăzi, deoarece primarul de acolo mi-a explicat că astăzi (ieri – n.r.) are loc ședința de Consiliu local. Voi merge însă mîine pentru a le explica oamenilor că trebuie să participe la referendum”, ne-a declarat senatorul Rodica Șelaru.
Ca și în Parlament, și în teritoriu aleșii băcăuani au cîntat pe mai multe voci. În urma pesediștilor, care au spus că e bine să fie votată noua Constituție, au trecut și peremiștii, care i-au îndemnat pe oameni să nu voteze. „Nouă ni s-a cerut de la centru să le spunem oamenilor să nu voteze Constituția. Asta deoarece nu a fost acceptat nici unul dintre amendamentele făcute de PRM”, ne-a declarat deputatul Angela Bogea. Ea a fost în Podu Turcului, Găiceana, Izvoru Berheciului și Filipeni, urmînd ca luni după-amiază să meargă în comuna Secuieni. Rămîne de văzut dacă acțiunile contradictorii ale parlamentarilor băcăuani nu-i vor zăpăci și mai tare pe cetățeni, care, și-așa, nu știu prea multe despre noua Constituție.
(Florin POPESCU, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns