Evoluția acțiunilor cotate pe piețele de capital autohtone au înregistrat o evoluție mai puțin așteptată în săptămîna precedentă. După un început timid, prețurile acțiunilor au crescut din nou. Anterior, a existat o tendință speculativă reușită, după care era de așteptat ca prețurile să se stabilizeze și chiar să dea înapoi. Dar nu s-a întîmplat așa. Acțiunile cotate la Bursă au ajuns la prețuri atinse în zilele bune din august – septembrie anul trecut. Cu toate acestea, valorile de tranzacționare au scăzut pe fondul unui ușor dezechilibru între ofertă și cerere.
Acțiunile SIF Moldova au ajuns la 2.350 de lei
Creșterile de preț s-au înregistrat la majoritatea acțiunilor lichide și mai ales la SIF-uri. Din punct de vedere strict investițional, perioada în care acțiunile fostelor FPP-uri erau atractive pentru dividend a trecut la toate, deci prețurile în urcare au alte motivații. Societatea de Investiții Financiare Moldova a ajuns la 2.350 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Este cert că în ultimele două zile de tranzacționare a existat un dezechilibru serios între cerere și ofertă. În timpul ședinței de vineri au existat deseori momente în care ordinele de cumpărare însumau sute de mii de acțiuni SIF 2, în timp ce la vînzare erau doar cîteva zeci de mii de acțiuni. În aceste condiții, nu este de mirare că prețurile s-au dus în sus. Totuși, vînzătorii nu s-au prea lăsat convinși de prețuri, dovadă că volumul total al acțiunilor tranzacționate a fost ceva mai mic. Vineri s-au transferat în jur de 1,44 milioane de acțiuni ale fostului FPP II Moldova, deși zilele în care se tranzacționează peste două milioane de acțiuni au intrat în sfera obișnuitului.
Brokerii sînt de părere că panica amorsată de conflictul între SIF-uri și Curtea de Conturi cu privire la legalitatea verificărilor demarate de instituție s-a mai estompat. Din acest motiv, operațiunile au intrat cît de cît în normal, așa că prețurile au avut cum să se ridice.
Tot printre firmele de interes s-a numărat și Uton Onești. Joi, numărul acțiunilor tranzacționate a trecut de 11.000. Deși prețul este inferior celui din oferta publică de preluare lansată de Metal Invest Dărmănești (77.000 de lei/acțiune, comparativ cu peste 80.000 de lei, la o valoare nominală de 25.000 de lei), totalul tranzacțiilor s-a ridicat la circa 850 de milioane de lei.
O parte dintre acțiuni sînt suspendate de la tranzacționare
Tot în Bursa de Valori, o parte dintre acțiuni sînt suspendate de la tranzacționare. Este cazul SIF Muntenia, al Sofert Bacău, Bermas Suceava, Alro Slatina etc. Motivele suspendării sînt diferite. La unele societăți, măsura a fost luată ca urmare a comunicării rezultatelor financiare preliminare pe anul trecut. În alte cazuri este vorba convocarea unor adunări generale extraordinare ale acționarilor. Este cert însă că astfel de suspendări s-au adunat în aceste zile, motiv pentru care tranzacțiile s-au sprijinit pe acțiunile rămase. Este și aceasta o cauză pentru care prețurile au avut tendința de a crește.
Complexul Primăvara a fost suspendat de la tranzacționare pe RASDAQ
În ultimele zile ale săptămînii, societatea care administrează piața RASDAQ a publicat o listă de firme care vor fi delistate. Printre ele se găsește și „Complexul „Primăvara” din județul Bacău. Conform informațiilor aflate pe site-ul RASDAQ, firma s-a transformat în societate închisă și a cerut delistarea. În practică, este vorba de un activ desprins din societatea Socalp (fostul Trust de Alimentație Publică Locală Bacău – n.r.), adică de complexul cu același nume, care are restaurant și bar. După cum se poate observa, nu este cine știe ce firmă grozavă, iar acțiunile sale au fost tranzacționate numai sporadic, la 500 de lei/acțiune. Acum s-a transformat în societate închisă, ceea ce este normal. „Pentru noi, aceste firme care sînt delistate nu constituie o problemă – ne-a spus Eugen Bogdan, directorul societății de valori mobiliare Trend SA Bacău. Este mai degrabă ceva amplificat artificial. Sînt societăți care nu se mai tranzacționează poate de ani de zile sau altele care apar în operațiuni de cîteva ori. Aceasta nu înseamnă că sînt de interes”. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns