• acțiunilre SIF Moldova au trecut de maximele istorice de pînă acum • s-au realizat primele tranzacții cu obligațiuni • Bursa de Valori va intermedia emisiuni de acțiuni corporatiste • prețul grîului a devenit ținta jocului din bursele de mărfuri
Piețele de capital autohtone au fost caracterizate săptămîna trecută de un nou vîrf. Bursa de Valori a raportat din nou depășirea unor maxime istorice, atît la indicii specifici – BET, BEC-C, BET-FI -, cît și la capitalizare, adică la totalul banilor rulați în tranzacții. Nici piața extrabursieră RASDAQ nu a fost mai prejos. Încheierea unor tranzacții finale la ofertele publice a dus și indicatorii acesteia la nivele ridicate. Dintre acțiunile băcăuane, SIF Moldova joacă în continuare rolul principal, alături de SNP Petrom.
Bursa de Valori își intră în rol de la o zi la alta
Bursa de Valori București își clarifică pe zi ce trece rolul în economia românească. După o lungă perioadă cețoasă, ringul bursier autohton ajunge ceea ce este și în alte economii de piață consacrate. În primul rînd, la noi s-a ajuns deja la momentul în care la Bursă se pierd și se cîștigă bani grei prin specularea acțiunilor tranzacționate. Dar, dincolo, de prețul „virtual” – sau poate real – al acțiunilor tranzacționate, firmele vizate de speculatorii BVB sînt de categorie grea: Banca Română de Dezvoltare – Group Sociétè Générale, Banca Transilvania, SNP Petrom, cele 5 SIF-uri (iar SIF 2 Moldova este printre vedete) etc., toate înscrise la categoria I a Bursei. Lor li s-a adăugat în ultima lună Excelent București – cu rezultate notabile în activitatea de zi cu zi -, Petromidia, Sinteza Oradea și altele.
Ultima schimbare majoră în activitatea Bursei este însă debutul tranzacțiilor cu obligațiuni municipale. Este a doua categorie de valori mobiliare care intră la tranzacționare, după o perioadă de așteptare a deținătorilor. Au fost tranzacționate obligațiuni Alba Iulia și Zalău, la prețuri care corespund actualelor valori ale altor instrumente. Cert este însă că de acum astfel de operații sînt posibile oricînd, întrucît clienți care să cumpere se găsesc, ceea ce trebuie reținut de către cei care vor viza obligațiunile municipale băcăuane.
Mai nou, Bursa a anunțat în premieră faptul că va intermedia emisiuni de acțiuni corporatiste – ale societăților comerciale -, pentru prima dată după 1944. Emiterea de acțiuni prin Bursa de Valori este o cale obișnuită de a obține bani pentru finanțare în întreaga Europă vestică, pentru a nu mai vorbi de ce se întîmplă peste Ocean. Se pare că România a ajuns la nivelul de maturitate economică post-comunistă care să permită astfel de operațiuni.
Prețul acțiunilor SNP Petrom a trecut de nominala de 1.000 de lei
Una din acțiunile cele mai căutate la Bursă a fost SNP Petrom, unde băcăuanii mai sînt acționari din marea privatizare prin subscrierea la Peco Bacău. Deși dețin circa 63 de acțiuni Petro, acestea au fost tranzacționate la peste 1.000 de lei bucata, deci un certificat de acționar valorează peste 600.000 de lei. Iar trendul acțiunilor este în sens ascendent, pentru că vineri a existat un dezechilibru serios între cerere și ofertă la Bursă. Specialiștii opinează că mai există loc de creșteri, întrucît gigantul de producere și distribuire a carburanților nu și-a epuizat posibilitățile.
SIF 2 Moldova a ajuns la un nou preț istoric pe acțiune, adică la 2.550 de lei. Vineri, societatea moldoveană a fost tranzacționată la acest maxim, dar au existat în piață și oferte la 2.600 de lei/acțiune, la care însă nu s-au mai încheiat tranzacții. Prețul de închidere a fost de 2.550 de lei, dar trebuie reținut că toată ședința cererea a fost mai mare decît oferta.
Aerostar se tranzacționează în continuare la prețuri mai mari decît nominale – 26.000-28.500 de lei/acțiune -, dar nu s-au mai atins cotele de 30.000 de lei/acțiune, ca acum două săptămîni. Un ușor salt s-a întregistrat la Sofert, unde acțiunile au ajuns și la 215 lei. Prețul este însă mult mai mic decît nominala, adică 1.000 de lei/acțiune. Este de notat efortul firmei băcăuane preluate de holdingul Interagro de a rămîne la cota Bursei.
Pe piața „necotatelor”, Robinete Industriale rămîn la 19.000-20.000 de lei/acțiune și sînt tranzacționate aproape zilnic. Rafo nu trece de 8.000 de lei/acțiune, iar Uton este creditată tot cu circa 17.000 de lei/acțiune. Toate aceste acțiuni au nominala de 25.000 de lei.
Asco a coborît la 23.500 de lei/acțiune
Pe piața RASDAQ, firmele băcăuane tranzacționate sînt în mare aceleași, semn că acestea îndeplinesc condițiile impuse de piață. Cel mai bine cotată este Subex, care se operează la 2.000 de lei/acțiune – la o nominală de 1.000 de lei -, iar un mic acționar poate obține circa 1,2 milioane de lei pe un certificat. S-au consemnat transferuri de acțiuni Asco, dar firma de confecții este creditată cu 23.500 de lei/acțiune, preț mai mic decît maximul de 30.000 de lei/acțiune atins cu cîtva timp în urmă. Se mai tranzacționează acțiuni Diana Forest, la 19.000 de lei/acțiune. Au mai apărut pe piață acțiuni Onetrans și Complex Hotelier Moldova. Operațiunile sînt însă sporadice, la prețuri sub valoarea nominală. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns