• județul Bacău are 709 întreprinderi mici și mijlocii cu restanțe la bugetul de stat • media restanțelor este de un miliard pe cap de datornic • deși șefii Fiscului Băcăuan sperau într-o scădere, datoriile IMM-urilor au crescut în ultimele trei luni cu 166 de miliarde de lei
Patronii băcăuani nici nu s-au speriat, nici nu s-au sinchisit de publicarea pe Internet a datoriilor pe care le au la Fisc. Dovada a venit ieri, după ce Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău a publicat pe site-ul „www.prefecturabacau.ro” lista reactualizată cu firmele ce înregistrea restanțe la bugetul de stat, la nivelul lunii septembrie. Conform Legii privind transparența decizională, 161/2003, valoarea și lista datornicilor se actualizează trimestrial. Lista publicată de către DGFP contrazice estimările conducerii DGFP, conform cărora, spre deosebire de marii restanțieri, contribuabilii mici și mijlocii au început să-și reducă volumul restanțelor. „Noi sperăm să constatăm o tendință de scădere a datoriilor IMM-urilor, spre deosebire de restanțele marilor contribuabili, care sînt în creștere”, afirma la începutul acestei săptămîni Cezar Marariu, directorul executiv adjunct al DGFP Bacău. Realitatea, însă, arată că lucrurile stau taman pe dos. Datoriile IMM-urilor din județul Bacău au crescut cu 166 de miliarde de lei (33 la sută) în numai trei luni, pînă la suma de 668 de miliarde de lei. De asemenea, nu numai că datoriile n-au scăzut, dar a crescut și numărul de firme cu datorii. Dacă în urmă cu un trimestru se înregistrau numai 510 firme cu restanțe la stat, la 30 septembrie numărul datornicilor ajunsese la 709, adică mai mult cu 199 de societăți. Totalul restanțierilor a crescut astfel cu aproape 40 la sută. Media restanțelor pe cap de datornic se apropie de un miliard de lei.
Municipiul Bacău, campion la datorii neplătite
Cei 709 restanțieri din județul Bacău au un total al datoriilor de 668 de miliarde de lei, din care la impozitul pe profit 109 miliarde de lei, la TVA – 225 de miliarde de lei, la impozitul pe veniturile din salarii – 23 de miliarde de lei, la accize – 6 miliarde de lei, iar la alte impozite, inclusiv dobînzi și penalități – 305 miliarde de lei.
Cele mai mari le au restanțieii din municipiul Bacău, cu restanțe totale de peste 340 de miliarde de lei. Dintre IMM-urile din capitala județului, cu restanțe de peste cinci miliarde de lei amintim Atlasib Trans (6,9 miliarde de lei), Consart (6,5 miliarde de lei), Morepcom (6,7 miliarde de lei), Prodbac (7,8 miliarde de lei), Prolabac (17,6 miliarde de lei), REI (7,2 miliarde de lei), Rombet Stația de Betoane (18,1 miliarde de lei), Sarmis (9,8 miliarde de lei), TAF (12,9 miliarde de lei) și Young Invest (7,2 miliarde de lei).
Vine tare din urmă, la capitolul datorii neplătite la timp, municipiul Onești, cu restanțe totale ale IMM-urilor de peste 169 de miliarde de lei. Din acest oraș, firmele cu datorii neachitate de peste cinci miliarde de lei sînt Comrepi (9,8 miliarde de lei), Mecon (15,3 miliarde de lei), Onetrans (7,4 miliarde de lei), Onsal (16,8 miliarde), Scoriton (11 miliarde) Sincorex (6,4 miliarde de lei), Tehnocin (21,6 miliarde de lei), Trotușul Socom OC (7,7 miliarde de lei), Uton (5,3 miliarde de lei) și Vila Construct (8,9 miliarde de lei).
În Buhuși, cel mai mare datornic la stat este firma Nutrivit, cu restanțe de 10 miliarde de lei.
Comăneștiul are patru firme cu restanțe mai mari de cinci miliarde de lei: Comercom (6,7 miliarde de lei), Efil (12,9 miliarde de lei), General Trans Company (6,3 miliarde de lei) și Koala Senior (8,9 miliarde de lei).
Municipiul Moinești are ca datornic semnificativ firma Petroconstruct, cu restanțe de 7,8 miliarde de lei.
În Sascut, societatea Multiprod are de dat la stat suma de 7,5 miliarde de lei.
În comunele Vultureni și Traian, IMM-urile cu mari restanțe sînt Areal (8,3 miliarde de lei), respectiv Piton (5 miliarde de lei) și Verta Tel (6,7 miliarde de lei).
Impozitele mari și multe, principalii vinovați
În județul Bacău activează 6.700 de microîntreprinderi, cu 11.700 salariați, 800 întreprinderi mici, cu 15.000 de angajați, și 250 de întreprinderi mijlocii, cu 25.500 de salariați. În total, județul Bacău are aproape 8.000 de IMM-uri, cu aproximativ 52.000 de salariați. Microîntreprinderile au ponderea cea mai mare în totalul IMM-urilor, respectiv 86,88 la sută, urmate de întreprinderile mici, cu 10,15 la sută și întreprinderile mijlocii, cu 2,97 procente. Întreprinderile mijlocii dețin 48,7 la sută din numărul total de salariați. Indicatorii economico-financiari la nivelul județului arată că cifra de afaceri realizată în 2002 a fost de 2.251,3 milioane de euro, în creștere față de 2001, cînd a fost de 1.654,4 milioane de euro. Din cei 7.693 de agenți economici care au realizat cifră de afaceri pe anul trecut, doar 4.919 au înregistrat profit, mai mult cu 705 față de anul 2001.
Oamenii de afaceri acuză fiscalitatea excesivă de starea economică deficitară și acumularea datoriilor la bugetele de stat fiscalitatea excesivă. Conform unor statistici, forța de muncă în România este foarte mult impozitată și aproximativ 60-70 la sută din salariul angajaților revine de fapt la stat prin impozite.
Gradul de impozitare în România pentru anul 2003 este de peste 45 la sută din PIB, cu mult mai ridicat față de aprecierile oficiale, care indică o pondere a impozitării de 31 la sută din PIB. Gradul de impozitare, calculat prin însumarea valorilor plătite cu titlu de impozite și taxe locale, precum și a sumelor achitate în contul taxelor și a tarifelor, gestionate în regim extrabugetar de instituțiile publice și private, este de peste 45 la sută din PIB, deși bugetul consolidat, conform aprecierilor oficiale, reprezintă 31 la sută din PIB. Legislatia în vigoare la 1 ianuarie 2003 prevede achitarea unui număr de 225 de obligații bugetare. Astfel, printre obligațiile bugetare aferente persoanelor juridice și fizice figurează achitarea impozitelor directe sau indirecte și a veniturilor nefiscale către bugetul de stat, precum și plata impozitelor la bugetele locale. De asemenea, trebuie plătite anumite sume la bugetul asigurărilor sociale de stat și o serie de fonduri speciale.
Datoriile totale ale IMM-urilor, împreună cu restanțele marilor contribuabili au depășit 16.300 de miliarde de lei. În ultimul trimestru, ponderea restanțelor IMM-urilor în totalul datoriilor din județul Bacău a crescut de la trei la patru la sută. Asta, în condițiile în care și marii datornici și-au crescut restanțele cu peste 700 de miliarde de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns