Guvernul a aminat aprobarea Ordonantei de Urgenta pentru punerea in aplicare a prevederilor ca incepind cu 15 iunie proprietarii de cladiri sa prezinte potentialilor cumparatori sau chiriasi, certificate privind performanta energetica a locuintei – ne-a informat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Tursimului. Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor reprezinta transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2002/91/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind performanta energetica a cladirilor. Legea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. Intrucit la acea data nu existau suficienti experti calificati si autorizati, Romania a beneficiat de termenul de gratie de trei ani, prevazut in directiva, pentru a putea pune in aplicare integral, dispozitiile din textul acesteia, termen care s-a implinit la 1 ianuarie 2010.
Certificatul de performanta energetica este un document tehnic, cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a unei cladiri. Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat; eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A – eficienta energetica ridicata, la clasa G – eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie. De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea cladirilor vechi din Romania sint incadrate in clasele energetice C si D, avind consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp pe an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire, stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, este de sub 100 kWh/mp pe an.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista acestora este disponibila pe site-ul ministerulului, www.mdrt.ro, secţiunea Constructii / Atestari tehnico-profesionale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns