Stiti cum a aparut criza? Ni se explica pe net intr-un mesaj aparent umoristic, insa perfect adevarat. Cica Ion avea o crisma la care pileau betivii satului. Dupa ce Ion s-a decis sa vinda pe datorie, numarul clientilor care beau „pe caiet” a crescut simtitor. Ion a profitat de ocazie si a scumpit bautura, apoi, cum afacerea inflorea, a luat un credit de la banca garantat cu datoriile clientilor transformate in obligatiuni. Acestea sint tranzactionate la Bursa, iar cererea pentru ele creste mereu, odata cu cresterea cotatiilor. Numai ca, intr-o zi, cineva decide sa incaseze datoriile betivilor. Logic, acestia nu au cu ce plati, Ion nu poate achita creditul, iar banca intra in faliment. Obligatiunile scad cu 95 la suta, furnizorii circiumii ramin fara bani, pentru nu li s-a platit marfa, iar obligatiunile in care investisera si-au pierdut valoarea. Banca este salvata de Guvern, care injecteaza banii incasati din impozitele platite de cetatenii care nu consuma alcool.
Cam asa a fost si cu piata imobiliara din SUA. Bancile au dat credite pentru case, datoriile cumparatorilor au fost transformate in obligatiuni a caror valoare a tot crescut. Cind cetatenii nu au mai putut achita creditele, valoarea obligatiunilor a cazut iar cei care au investit in aceste titluri au pierdut sume imense. Restul e istorie, deja: falimente in lant.
Guvernul Boc pare sa nu fi inteles aceasta lectie. Si lanseaza programul „Prima Casa”, cu credite pentru locuinte garantate partial de stat. Din start, premierul spune ca programul este destinat celor care fie nu au bani pentru plata avansului, fie nu au salarii suficiente pentru plata ratelor. Ce se poate intimpla cu programul?
Lucruri bune: dezvoltatorii imobiliari vor scapa rapid de apartamente, iar bancile vor acorda credite. Pare un lucru bun, se urneste economia.
Insa, sa analizam ce se poate intimpla rau. In primul rind, banii destinati sprijinirii IMM-urilor dispar, pentru ca vor lua drumul garantarii creditelor pentru case. In al doilea rind, s-ar deschide calea unor smecherii legale. Iata un exemplu adaptat dupa balonul-imobiliar.blogspot.com. Sa presupunem ca un dezvoltator are la vinzare 10 apartamente la 70.000 de euro fiecare; conform regulilor programului, inseamna 3.500 (5%) avans, 66.500 – credit. Dezvoltatorul are 10 prieteni care merg la banca sa ia credite pentru a cumpara apartamentele. Omul de afaceri incaseaza 700.000 de euro, cei 10 care s-au imprumutat spun ca nu mai pot plati, banca ia de la stat 665.000 de euro (valoarea apartamentelor minus avansul) si scoate casele la vinzare, cu un pret de pornire de, sa zicem, 20.000 bucata. Dezvoltatorul le cumpara pe toate zece cu 200.000 de euro si ramine cu 500.000 profit. Dupa care poate reincepe sa le vinda.
Jumatatea de milion de euro va fi platita de noi, prin impozite.
Sunt sigur ca asa se va intampla.Acest lucru seamana cu reabilitarea apartamentelor. De ce se implica statul in aceasta treaba daca apartamentele sunt proprietate particulara ? De ce nu se reabiliteaza si casele de pe pamant? Doar si ei platesc impozit la stat .POPULISM IEFTIN SI GRETOS !