• locatarii au făcut peste o sută de recalamții la Termon
Renunțarea la sistemul centralizat de termoficare și înlocuirea acestuia cu centrale de cartier, unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale edililor oneșteni pentru următorii ani, a început cu un eșec. Prima centrală de cartier din municipiu, care deservește blocurile 1, 3, 5 și 7 de pe Aleeea Parcului, a intrat în funcțiune la mijlocul lunii noiembrie 2002 și a fost considerată de către cei care locuiesc în cele patru imobile o schimbare binevenită față de sistemul centralizat, care funcționa cu mari greutăți. Părerea multora dintre ei s-a schimbat radical odată cu primele facuri pentru energia termică consumată, considerate prea încărcate. Cei mai nemulțumiți au fost locatarii blocului 1, care, prin intermediul asociației de proprietari și-au manifesta dezacordul față de modul în care s-a făcut taxarea agentului termic pentru luna noiembrie. Într-o sesizare adresată primarului din Onești Emil Lemnaru, semnată de 51 de locatari ai blocului, se arată că „pentru o funcționare de 16 zile a centralei s-a taxat gigacaloria la prețul de 800.000 de lei, astfel că la un apartament de două camere au revenit 1.061.000 de lei”.
Locatarii spun că prețul de producție al gigacaloriei este mai mic la centrala de cartier decît la sistemul centralizat, dar, cu toate acestea, facturile au fost în unele cazuri mai mari decît cele pe care le-au primit oneștenii din alte zone ale orașului, care au rămas racordați la rețeua orașului. Potrivit conducerii Termon, societatea Consiliului local Onești care se ocupă de producția și distribuirea agentului termic, faptul că facturile locatarilor au avut valori ridicate a fost cauzat de lipsa uneia dintre părțile componente ale gigacalorimetrului din imobil, iar măsurarea s-a făcut incorect. Directorul Termon, Constatin Pavăl, spune că aparatul de măsură este în grija asociației, așa că societatea pe care o conduce nu este răspunzătoare de erorile de măsurare. El ne-a declarat că prețul real la care centrala produce energie termică ar fi de 607.000 lei/Gcal. Diferența este destul de mare, însă nu va putea fi resimțită și în facturile emise de Termon decît în momentul în care învestiția făcută în centrală, de 10 miliarde de lei, va fi amortizată. Conform unui calcul făcut de Pavăl, acest lucru se va întîmpla abia peste 28 de ani, timp în care beneficiarii primei centrale de cartier vor plăti energia consumată la fel ca cei care primesc agentul termic prin sistemul centralizat și chiar mai mult. Cu alte cuvinte, locatarii suportă amortizarea unui bun proprietate privată a municipalității oneștene.
Nemulțumirile locatarilor din cele patru blocuri nu se opresc la nivelul facturilor. Constatin Pavăl recunoaște că, de la intrarea în funcțiune a centralei, a primit peste 200 de sesizări referitoare la temperatura scăzută a apei calde. În aceste condiții, s-ar putea pune problema oportunității montării altor centrale similare cu cea de pe Aleea Parcului, însă atît primăria, cît și Termon, consideră că aceasta este cea mai bună alternativă la sistemul centralizat de termoficare. Rămîne de văzut dacă exemplul celor care plătesc mai mult decît în sistemul centralizat va fi atît de entuziasmant pentru restul locuitorilor din oraș. (Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns