El era numit politic și a demisionat miercuri dimineață. După ruperea USL, se așteaptă consecințele la nivel local. Ieșirea liberalilor de la guvernare și ruperea USL va aduce modificări și la vârful instituțiilor băcăuane, pornind de la Instituția Prefectului până la deconcentrate. Liberalii spun că nu se vor crampona de funcții și că vor respecta decizia Delegației Permanente de a părăsi funcțiile numite politic.
Ruperea USL este de așteptat să aducă modificări și la nivelul județului nostru. Odată ce liberalii au părăsit Guvernul, noua putere, dirijată de PSD, va dori să își pună pe funcții oamenii ei.
Dacă în privința directorilor de deconcentrate nu se știe cum și când va fi schimbarea, un lucru cert este că primul care va pleca de pe funcție este Mircea Fechet, numit politic vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), ce îi conferă rang de subsecretar de stat. „Am demisionat din funcție miercuri dimineață – a declarat Mircea Fechet. Mă întorc acasă, în Bacău”.
Schimbările așteptate sunt de la nivel de conducere județeană până la cel al instituțiilor deconcentrate. O problemă va fi însă faptul că mulți șefi de instituții sunt personal contractual sau funcționari publici, cum este cazul și prefectului, înalt funcționar public. PSD a demonstrat și în alte guvernări însă că poate înlocui rapid capii insituțiilor printr-o simplă schimbare de nume a instituțiilor sau o reorganizare. În ceea ce privește prefectul, acesta poate fi detașat fără probleme, pe principiul mobilității funcției.
Din timpul guvernării USL, PNL are reprezentanți la următoarele instituții: Instituția Prefectului – județul Bacău, Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul Școlar Județean (cei doi inspectori adjuncți), Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Pensii (director adjunct), Registrul Auto Român, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Agenția Județeană pentru Ocupare Forței de Muncă (director adjunct).
La nivelul prefectului cel mai vehiculat nume de înlocuitor este cel al actualului subprefect, Dorian Pocovnicu, care nu ar fi la prima experiență de prefect.
În județul nostru, protocolul pentru USL a fost semnat de deputatul Ionel Palăr și președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, vicepreședinți atunci în cadrul PNL, respectiv PSD. „Noi am semnat atunci un protocol similar celui de la nivel național – a declarat Ionel Palăr. În cadrul Delegației Permanente a PNL de marți seară, s-a decis să rămână la latitudinea primarilor să facă alianțe cu cine doresc, spre binele comunității respective, pentru buna funcționare a administrației locale – a declarat deputatul Ionel Palăr. Tot atunci s-a decis ca oamenii noștri numiți politic să plece, să nu se cramponeze de funcții. Cei care au contracte sau sunt funcționari publici nu au de ce să plece”.
L-am contactat telefonic și pe președintele PSD Bacău, Dragoș Benea, dar nu a răspuns. El declara la sfârșitul săptămânii trecute însă că „USL se va rupe pentru că cei doi copreședinți și-au pierdut încrederea unul în celălalt. Pe plan local avem de continuat proiectele demarate împreună, ca modernizarea Aeroportului sau Radioterapia”.
Primarul Romeo Stavarache, președintele PNL Bacău, a explicat deciziile din cadrul Delegației Permanente PNL, de la București, de marți seară, și care este situația pe plan local. “Alianța care a funcționat trei ani și trei săptămâni s-a încheiat pentru că PSD nu a respectat protocolul și programul de guvernare. Delegația Permanentă a stabilit să ieșim de la guvernare și să trecem în opoziție, iar pe plan local a lăsat la latitudinea liderilor să se alieze pentru binele comunităților. În Bacău, deși există o alianță în Consiliul Județean, trebuie discutată și găsită o variantă optimă care să țină seamă de proiectele pe care le avem în derulare. În Consiliul Local Bacău situația este simplă, deoarece avem majoritate simplă. Cum am spus mereu, pun pe primul loc administrația și proiectele, nu politicul. PSD este un partid care are un singur obiectiv, de a aproba programe punctual pentru proprii lor membri de partid”.
Lasă un răspuns