Restantele la creditele bancare ale bacauanilor au anulat, in luna august, relaxarea inregistrata in luna iulie, prima de la inceputul acestui an. De la 1 ianuarie, restantele au crescut continuu si au ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Acestea se cifreaza la aproape 268 de milioane de lei, fata de aproape 196 de milioane in ianuarie si peste 256 in iulie. In schimb, volumul economiilor bancare in lei si in valuta ale bacauanilor a fost mai mic in august, comparativ cu luna precedenta, si a ajuns la ceva mai mult de 5.600 de milioane de lei, in timp ce al creditelor a crescut pina la peste 3.595 de milioane de lei, asa cum rezulta din situatia facuta publica de Banca Nationala a Romaniei.
Bacauanii au solicitat bancilor credite in lei de peste 1.745 de milioane de lei, iar in valuta la echivalentul a peste 1.850 de milioane de lei. In schimb, disponibilitatile la vedere, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare si altele sint in valoare de peste 5.600 de milioane de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie in lei, fie in valuta, este cel al creditelor curente, aflate in preluare / rambursare. Creditele restante ramin, in continuare, mai mici decit economiile, dar de peste 267 de milioane de lei, de peste sapte ori mai mari decit cele din luna octombrie 2008 (inceputul crizei economice), cind au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de inteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, 3.594 de milioane de lei, pe cind nerezidentii abia ating 1,5 de milioane de lei.
Problema cea mare ramin, in continuare, si pe piata bacauana, creditele pentru consum ale populatiei, cele mai mari, de 1.198 de milioane de lei in ambele tipuri de valuta, in timp ce pentru locuinte s-au cerut numai 355 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri 123 de milioane (dublu fata de iunie). Cel mai mare volum de credite apare, insa, in contul agentilor economici, adica aproape 1.904 milioane de lei, tot in ambele valute (nationala si straina).
La capitolul disponibilitati, putem vorbi de economii importante si in cazul firmelor si institutiilor. Acestea au in cont depozite in valoare de 475 de milioane de lei. Dar populatia detine ponderea, ca de obicei, la sfirsitul lunii august suma fiind de aproape 2.187 de milioane de lei (in scadere). Trendul acestei piete a fost unul diferit in august, dupa ce criza financiara si economica s-a copt bine si la noi. Recomandarile facute aici sint in favoarea economiilor, dar a reaparut si in favoarea creditelor.
La nivel national, restantele populatiei si firmelor la banci au crescut, in august, cu 928 de milioane de lei fata de iulie, pina la nivelul de aproape 14,4 miliarde de lei – arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei. Ponderea restantelor a ajuns la 6,87% in totalul portofoliului de credite al bancilor, in crestere de la 6,46% in iulie. Datele BNR mai arata ca restantele la imprumuturile in lei au crescut cu 322 de milioane de lei in august, depasind pragul de 7 miliarde. Pe de alta parte, imprumuturile in valuta au generat intirzieri la plata noi in valoare de 605 milioane de lei.
Lasă un răspuns