In judetul Bacau, doar jumatate din suprafata cultivata in toamna cu rapita mai este valida. Din cele 4.200 de hectare, circa 2.000 au intrat cu mari probleme in iarna. fenomenul specific reintrarii in faza de vegetatie, la finele iernii, este, acum, densitatea mica a plantelor, ceea favorizeaza rasarirea si dezvoltarea buruienilor. „Iata de ce – ne-a declarat directorul Unitatii Fitosanitare a judetului, dr. ing. Cezar Radescu – prima urgenta, la rapita, este erbicidarea buruienilor din cultura.”
Cezar Radescu crede ca este elocventa comparatia situatiilor de cultura din 2012 cu cele din 2011, pentru ca in toamna 2011 s-au simtit efectele unei secete puternice. Aceasta, plus conditiile unei ierni foarte grele, cu multa zapada in unele zone, care a asfixiat, practic, plantele, au condus la situatia in care densitatea a ramas mica. De ce e important erbicidatul in aceasta faza? „A fost multa rapita dupa griu – a opinat Cezar Radescu. A iesit samulastra, dar si multa buruiana, pentru ca au avut loc sa se dezvolte printre plantele cu densitate mai mica. Mai sint probleme daca s-au facut fertilizari cu ingrasaminte pe baza de sulf, un foarte bun stimulator al evolutiei plantelor.”
Cei care cultiva rapita in sistem intensiv aplica, de regula, trei-patru tratamente: o erbicidare si inca doua tratamente, cel putin, in perioada de vegetatie, la atacul asupra daunatorilor tulpinii si la aparitia gindacului florii. Cind planta va face tija va aparea gargarita tulpinii (Ceuthorrynchus napi si Ceuthorrynchus millis), iar cind va inflori, gindacul florii (Meligethes aeneus). Sporadic, apar si puricii si fainarea, daunatori si boli care in ultima vreme s-au adaptat noilor conditii, comparativ cu anii din urma, cind nici suprafetele cultivate nu erau atit de mari. Agentii economici primesc, insa, avertizari de la Unitatea Fitosanitara, in acest sens.
Unul dintre cultivatorii importanti de rapita din judetul Bacau, societatea Servchimex, mai are, in acest an doar circa 75 de hectare pe care plantele se dezvolta normal. „Cred ca vom intoarce mai mult de 30 de hectare de cultura – ne-a spus inginerul Petrica Rusu, unul dintre specialistii societatii – , dar lucrul acesta se va decide in zilele urmatoare. Unde a dat un pic de ploaie, s-a cunoscut, plantele au rasarit mai bine. Rapita care a fost semanata mai tirziu si a rasarit numai in doua-trei frunze, a fost arsa de ger. Daca ar fi avut sase-sapte frunze, cu o tulpina de sase-sapte milimetri, ar fi rezistat iernii. Daca va fi cazul, vom reinsaminta cu floarea soarelui.”
Prima urgenta, acum, este si la Servchimex erbicidarea, pentru ca rapita sa nu fie invadata de griu. Mai apar si buruienile cu frunza lata (stirita, turita, volbura, palamida etc.), dar si cele cu frunza ingusta sint periculoase. „Evident – a conchis inginerul Rusu -, dupa erbicidat facem tratamente pentru daunatori. Iar odata cu tratamentul pentru Meligethes vom da si un ingrasamint foliar. Noi am fertilizat cu Complex, in toamna, am dat uree, dupa care vom veni cu erbicidatul. Pentru mohor si plante cu frunza ingusta folosim Prosper sau Fusilade, iar pentru cele cu frunza lata Galera.”
Pe suprafetele ramase in cultura, cele mai bune productii vor fi, probabil, de 1.500 – 1.800 sau chiar 2.000 de kilograme la kectar. „Fermierii cred ca sint multumiti de acest procent, pentru ca rapita este o cultura agricola care aduce bani buni si imediat, fara cheltuieli mari – a opinat si Ioan Chiriac, directorul executiv al Directiei Agricole Bacau. Productia de rapita, in 2012, va mica in general peste tot, deci preturile vor fi bune. Inlocuirea cu floarea soarelui este o idee buna, dar deciziile apartin fermierilor. Depinde ce posibilitati de valorificare au. Poate unii pot vinde mai bine porumbul. Dar, eu cred ca ar trebui sa se cultive si floarea soarelui, pentru ca este un produs cautat pe piata”.
Lasă un răspuns