In timp ce conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Bacau si directorii de scoli se intrec in veselie pentru a sublinia cit de usor a fost integrata clasa pregatitoare in invatamintul primar, parintii copiilor inscrisi la acest nivel, dar care ar fi trebuit sa fie inca la gradinita, in grupa pregatitoare, pentru ca abia daca au implinit sase ani, subliniaza adevarul acestei reforme impuse cu forta: copiii nu sint pregatiti.
„O sa creasca niste copii stresati”
„Elevii de la Clasa pregatitoare A o urmeaza pe doamna cu piticul”, spune directoarea unei scoli gimnaziale din Bacau. „Doamna cu piticul” este tinara cu un pitic pe ecusonul de la piept, elementul prin care elevii sai, acesti copii abia desprinsi din bratele parintilor lor, isi vor identifica profesoara in multimea din curtea scolii, de pe holurile institutiei de invatamint s.a.m.d. Micutii de clasa pregatitoare se uita cu priviri tematoare cind la parinti, cind la oamenii ne cunoscuti din jur, unii pling, si nici parintii lor nu par sa fie mai lamuriti de ce li se va intimpla copiilor lor.
„Nu sintem pregatiti, nici noi, si nici ei, sint speriati, uitati-va cum pling. Eu nu sint de acord cu clasa pregatitoare. Inca sint prea mici, nu sint pregatiti pentru asa ceva, pentru a merge la scoala. Ei isi mai doreau in continuare sa fie la gradinita, acolo era un mediu familiar pentru ei, erau invatati. Eu cred ca o sa creasca niste copii stresati, pentru ca sint fortati la lucrul asta, ei inca nu sint pregatiti, de abia anul acesta sa zicem asa ca se formau pentru a vorbi, pentru a scrie.
Legea este lege, noi n-avem ce facem ca parinti, dar a mea nici n-a vrut sa paseasca inca spre scoala, am adus-o cu forta. A implinit sase ani pe 7 august. Ei inca nu sint dezvoltati intelectual, chiar nu pot sa se descurce singuri. Ne prindea foarte bine si noua, ca parinti, sa stim ca sint in continuare la un camin, supravegheati, noi care avem serviciu.
Plus ca n-am avut optiunea de a alege o invatatoare pe care ne-o dorim sa duca copilul nostru mult mai departe pina in clasa a IV-a, ca noi n-o sa ne amintim de peretii din scoala, de gaurile din scoala, ci de ce ai in fata ta, ca profesor”, spune cu patima, aproape plingind si ea, Maria T., o mama singura, cu trei copii mici.
Costuri mari, cu un an mai devreme
Tecerea grupei pregatitoare la scoala a costat nu numai Ministerul Educatiei, care a trebuit sa achite mobilier si sa faca rost de bani europeni pentru prefectionarea cadrelor didactice ce predau la aceste clase – experiment, ci si pe parinti, care au avut de suportat cheltuieli, mai devreme cu un an decit era programat, pentru a-si aduce copilul de gradinita… la scoala.
„Am fi vrut sa stim mai din timp, pentru mine schimbarea a venit brusc. Uniforma costa destul de mult, in jur de trei milioane. Ne-au trimis s-o cumparam de la un magazin specializat cu asa ceva. Rechizitele, iar, au costat destul de mult. In total, in mare, m-a ajuns, pentru un copil, vreo patru milioane jumatate cu tot cu uniforma. Intimpinam mai multe greutati cu schimbarea asta. La gradinita, era la program prelungit si era mai usor pentru noi, ca parinti, pentru ca serviciul e de asa natura ca lucram zece ore. Acolo dormeau, mincau, isi cunosteau colegii totusi, aici…”, a rezumat problemele transferarii clasei pregatitoare de la gradinita la scoala Lucica Palade, mama unei copil de clasa pregatitoare. Aceasta componenta a reformei nu a nemultumit insa toti parintii.
„N-am intimpinat neplaceri, a fost totul ok, si e foarte bine ca s-a intimplat lucrul asta. Daca nu erau in clasa pregatitoare, in clasa zero, erau din nou la gradinita. Din punctul meu de vedere e un lucru in plus, care ii ajuta, aici invata cred mai mult decit ar putea sa invete la gradinita, in grupa pregatitoare”, a spus Dan Aizic, tata al unui copil de clasa pregatitoare. „Clasa pregatitoare e o tranzitie de la gradinita la scoala. Ne bazam pe jocul de la «gradi» si trecem apoi apoi in universul literelor, printr-o abordare in maniera scolara”, a declarat Laura Tirca, profesor la clasa pregatitoare, pentru a spulbera temerile parintilor.
Clase fara mobiler
Organizarea in pripa a clasei pregatitoare are efecte nu doar de ordin psihologic, in rindul copiilor si al parintilor, ci si la nivel material. Conducerea unei scoli gimnaziale din orasul Comanesti a fost nevoita sa improvizeze mobilierul pentru cele doua clase pregatitoare, pentru ca scaunele si bancile destinate copiilor de aceasta virsta sosesc, in varianta optimista, abia dupa trei zile de la inceputul cursurilor.
„Mobilierul nostru va sosi miercuri, de la Furnissa Cluj, au spu ca au avut probleme cu transportul. Noi avem 50 de copii la clasa pregatitoare, este vorba de doua clase. Am amenajat cu masute si scaune de la Scoala Sopoteni, care s-a inchis, si Scoala Podei, care a ars anul trecut, asa ca nimeni n-a stat in picioare”, a tinut sa sublinieze Constantin Anastasiu, director al Scolii „Ciprian Porumbescu”, din Comanesti. (Laura HUIBAN)
Ion a zis
Interesant si adevarat.
http://sindicatulspiruharetbacau.ro/articles/comunicat_de_presa_17_septembrie_2012.html
Un parinte a zis
Cum se face ca in clasa I sunt inscrisi copii de 6 ani, in anii precedenti de asemenea au fost inscrisi copii de 6 ani in clasa I (care nu implineau 7 ani pana la 31 decembrie) si acestia nu au fost stresati, etc…
Parintii responsabili ar fi avut grija ca ai lor copii sa frecventeze grupa pregatitoare. Singura diferenta este frecventa obligatorie. Evident, fara a fi rautacios, unii ar fi stresati si de-ar avea 8 ani…
alina a zis
Mai , ce ne mai place sa ne scarpinam unde nu ne mananca! Copiii acestia erau oricum cuprinsi intr-o forma de invatamant numai ca nu era obligativitatea! Cine nu are papuci si haine, papica si bani de rechizite …tot acasa sta! Nimic nu e nou pe frontul de vest…decat ca ne place sa iesim ca paduchii in fata pentru ca, vezi , dragalitza doamne, se misca ceva in tara asta! Directia asimptotei e spre negativ!