Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău au dispus, ieri, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a primarului din Horgești, Ionel Țurcan. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și obținerea unor avantaje materiale. În urma cercetărilor făcute până în prezent, procurorii au descoperit că Ionel Țurcan, în calitate de primar și ordonator principal de credite, a angajat, lichidat, ordonanțat și aprobat, în 2012, plata unor chetuieli din fondurile publice, prin falsificarea mai multor înscrisuri oficiale și prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu.
„Primarul Ionel Țurcan a obținut astfel, pentru o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul lucrărilor de construcții a drumurilor și autostrăzilor, un avantaj patrimonial în valoare de 218.216 lei, deși obligațiile față de această societate nu erau reale. Prezenta cauză face parte din cercetările mai ample care se desfășoară de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, împreună cu organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău”, arată reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Alesul local a fost prezentat, ieri, la Judecătoria Bacău, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.
UPDATE
Primarul comunei Horgești, Ionel Țurcan, a ajuns după gratii. Judecătoria Bacău a admis, aseară, propunerea procurorilor de arestare preventivă a primarului. Ionel Țurcan a primit mandat pentru 29 de zile și are drept de recurs. Instanța, în motivarea sentinței, a avut în vedere că există indicii clare de săvârșire a infracțiunilor de abuz în serviciu, fals și instigare la fals în înscrisuri oficiale. De asemenea, arestarea s-a impus în condițiile în care se bănuiește că inculpatul va împiedica aflarea adevărului și va încerca să influențeze martorii în proces. Ionel Țurcan prezintă pericol social concret, ținând cont de gravitatea faptei și mai ales că infracțiunile sunt în formă continuată, a considerat instanța.
În dosar mai sunt cercetați, în stare de libertate, mai mulți angajați din Primăria Horgești. Ședința de judecată s-a desfășurat în Camera de Consiliu, fără public și fără presă. Surse din rândul anchetatorilor ne-au declarat că primarul a recunoscut fapta, dar motivează că nu a dorit decât binele comunei. Mai concret, el a antedatat un contract de lucrări cu firma Comnef, în ideea de a nu pierde fondurile trimise de Guvern. Grav este că banii erau pentru plata arieratelor, iar Țurcan i-a folosit pentru contractarea unor lucrări. Avocatul primarului, Liviu Ghioc, a refuzat să dea declarații.
Imediat după pronunțarea sentinței, la ieșirea din Judecătorie, primarul Ionel Țurcan ne-a declarat: „Așa se întâmplă când vrei să faci un bine. Nu am vrut decât binele comunității.”
Lasă un răspuns