• băcăuanii care au locuit pînă acum la ultimul etaj se vor trezi cu vecini desupra capului • proiectul de mansardare a blocurilor cu trei sau patru etaje lansat de municipalitatea băcăuană stîrnește, deja, controverse
Mansardarea blocurilor cu trei sau patru etaje pare să fie la această oră una dintre solițiile găsite de administrația publică locală pentru rezolvarea crizei locuințelor existente de mulți ani în municipiul Bacău. Respectivele mansarde ar urma să fie construite cu fonduri venite de la bugetul local dar și din bani atrași de la populație sau de la investitori. După ce vor fi gata, locuințele de la mansardă vor fi închiriate sau vîndute cu prioritate familiilor care locuiesc în blocul sau scara respectivă, dar și unor alte familii de tineri cu venituri scăzute care nu au posibilitățile financiare să își achiziționeze un apartament obișnuit. Viceprimarul Mihai Șlic spune că o echipă de inspectori din cadrul Primăriei Bacău inventariază acum blocurile care s-ar putea preta la astfel de lucrări. „Lucrul cel mai important va fi, însă, obținerea acordului proprietarilor de apartamente din respectivele blocuri. Avem semnale, însă, că mulți vor fi de acord să intre în acest program și să permită echipelor să construiască mansardele pe actualele terase ale blocului”, este de părere viceprimarul Șlic. El a mai precizat că, pentru început, municipalitatea băcăuană va construi, pe baza unor programe pilot, cîteva astfel de mansarde. „Încercăm să calculăm acum cam care vor fi costurile punerii în practică a unui astfel de program. Cred, însă, că nu vor fi foarte mari, mai ales că soluțiile tehnice care vor fi aplicate pentru construcția unor astfel de mansarde sînt destul de simple. În plus, în momentul în care oamenii vor vedea că aspectul blocului este altul și că prin izolarea termică a pereților mansardei vor avea unele beneficii, oamenii vor dori să își cumpere astfel de locuințe fie pentru copiii lor, fie pentru alte de rude”, mai spune viceprimarul Șlic.
Chiar dacă nu au trecut decît cîteva zile de la lansarea sa, proiectul de mansardare a blocurilor cu trei sau patru etaje lansat de municipalitatea băcăuană stîrnește, deja, controverse. Constantin Strugariu, șeful Oficiului Teritorial Bacău al Agenției Naționale a Locuințelor, este de părere că intențiile municipalității băcăuane în legătură cu punerea în practică a acestui program sînt mult prea optimiste. „Nu știu dacă vor putea fi ridicate atît de multe mansarde în oraș pe cît se dorește. În primul rînd, nu toate blocurile din Bacău au o structură de rezistență care să permită suplimentarea sarcinii zidurilor. În plus, ca să poți face funcțională o astfel de locuință trebuie să ai asigurată calea de acces. Sînt puține blocuri în oraș care au intrarea pe terasă direct de pe casa scării. Nu poți face o mansardă dacă intrarea pe bloc se face pe o scăriță portabilă”, mai spune Constantin Strugariu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns