• acesta va fi amplasat lîngă Spitalul Județean • noua unitate va fi gata pînă în 2006 • conducerea Spitalului Județean spune că este necesar un spital municipal din cauza supraaglomerării din cea mai mare unitate medicală a județului
O nouă unitate spitalicească va fi construită, în cel mult doi ani, în municipiul Bacău lîngă actuala clădire a Spitalului Județean. Este vorba despre un nou spital care se va numi Spital Municipal, unde vor fi tratați, cu precădere, locuitorii municipiului Bacău. Primarul Romeo Stavarache a anunțat că, la sfîrșitul acestei săptămîni, în viitoarea ședință extraordinară, consilierii locali vor fi consultați asupra locației ce a fost aleasă de municipalitate în vederea construirii acestui spital. „Este vorba despre un teren situat între clădirea Spitalului Județean și Liceul Pedagocic și care în acest moment nu este folosit. Faptul că noul spital municipal va fi construit lîngă actuala clădire a Spitalului Județean nu poate fi decît benefic atît pentru pacienți, cît și pentru cadrele medicale”, a precizat Romeo Stavarache.
Primarul municipiului Bacău a mai adăugat că, cel mai probabil, lucrările de construcție la noul spital vor putea fi finalizate pînă la sfîrșitul anului 2006. Cheltuielile necesare pentru construcția clădirii vor fi suportate din bugetul local. Pentru dotarea cu aparatură medicală a cabinetelor, municipalitatea băcăuană intenționează să demareze un parteneriat cu medici, care ar urma să ocupe viitoarele cabinete. „Va fi vorba de un parteneriat public – privat. Medicii care vor reuși să se doteze cu aparatură medicală vor putea să își deschidă aici propriile cabinete”, a declarat Stavarache.
Bolnavii nu vor mai sta cîte doi în pat
Conducerea Spitalului Județean spune că înființarea „frățiorului” este absolut necesară din cauza supraaglomerării care există în acest moment în principala unitate medicală a județului. „Finanțarea va fi undeva la 1,5 milioane de dolari și în prima ședință de Consiliul Local se va aproba, urmînd apoi să se găsească resursele financiare. Spitalul municipal va avea o capacitate de 400-500 de paturi, va fi un spital modern cu dotare corespunzătoare și condiții hoteliere sporite”, ne-a spus și medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
Această unitate este aslatată de numeroși pacienți din tot județul, lucru care face ca medicii și asistentele să fie mereu pe fugă. „La ora actuală avem de două ori mai multe externări față de media pe țară, ceea ce înseamnă muncă istovitoare, dar și risc în scăderea calității actului medical”, a precizat Leonard Roșu. Înființarea unei nou spital va presupune reducerea numărului de pacienți din secții precum cea Medicală, Cardiologia sau Neurologia, mereu aglomerate și unde nu de multe ori oamenii sînt obligați să stea și cîte doi în pat. Un alt avantaj pentru Spitalul Județean este faptul că odată ce noul spital va fi dat în funcțiune, unitatea va putea să redirecționeze o parte din pacienții unor secții spre noul spital, pentru ca pavilioanele degradate să poată fi renovate și consolidate. Este și cazul Dermatologiei, unde clădirea se scufundă treptat și trebuie consolidată. Ori, în acest moment nu se pot face lucrări pentru că nu există spațiu de cazare pentru bolnavi.
Înființarea unei noi unități medicale va aduce probleme legate de personal. Cu un deficit de asistenți și medici se confruntă și Spitalul de Urgență, deoarece mulți preferă să plece în străinătate sau la clinici universitare și de aceea personalul existent este depășit de volumul de muncă. Spitalul Județean ar mai avea nevoie de 250 de medici să facă față numeroaselor cazuri. În total, unității i-ar mai trebui 800 de angajați, dar posturile, chiar dacă există, sînt blocate din lipsa banilor pentru salariile noilor angajați. Astfel de probleme vor avea și cadrele medicale din viitorul spital municipal. Aceste mici piedici se speră să nu arunce proiectul într-un dulap, mai ales că un spital municipal în Bacău este așteptat din 1984. (Elena SOLOMON, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns