• banii erau necesari pentru aducerea apei potabile în comună • singura societate care a prezentat o ofertă nu a respectat condițiile din caietul de sarcini
Administrația locală din Corbasca a pierdut o finanțare de 34 de miliarde de lei pentru un proiect SAPARD care viza alimentarea cu apă potabilă a comunei. Acest lucru a stîrnit discuții aprinse în cadrul ședinței Consiliului local. Aleșii au dorit să afle motivele pentru care nu s-a reușit demararea acestui proiect, atît de necesar pentru localnici. Mai mulți consilieri locali, printre care Gheorghe Gh. Iftimie și Gheorghe V. Iftimie, i-au cerut socoteală primarului Iorgu Pușcașu. „De ce am pierdut și anul acesta apa potabilă? Împreună cu cei din Vultureni, sîntem singurele două comune din județ care nu s-au calificat pentru finanțare”, a punctat Gheorghe Gh. Iftimie. Primarul le-a explicat consilierilor nemulțumiți că vina nu a aparținut autorităților locale, care au întocmit proiectul, ci societății care intenționa să realizeze lucrarea.
„Noi am trimis un proiect la București încă din luna februarie, însă acesta a fost respins pe motive de formă. Am urmat noile instrucțiuni pe care le-am primit, și am reușit să terminăm cel de-al doilea proiect pe 23 aprilie. Atunci l-am trimis din nou și, de data asta, a fost acceptat. Am plătit anunț de mică publicitate, după care am așteptat să treacă termenul legal de 60 de zile. În aceste două luni, numai două societăți au cumpărat caietul de sarcini. Pînă la urmă, o singură societate s-a prezentat la deschiderea ofertei”, a afirmat Iorgu Pușcașu.
Primarul a mai spus că licitația nu s-a aprobat, deoarece firma prezentă nu a respectat condițiile impuse de caietul de sarcini. Valoarea maximă acoperită de finanțarea SAPARD ar fi fost de 34 miliarde de lei, iar societatea a venit cu o ofertă pentru 44 de miliarde. De asemenea, termenul limită pînă la care trebuia cheltuită prima tranșă a sumei ar fi trebuit să fie 30 septembrie, însă societatea s-a angajat să termine prima parte a lucrării de abia pe 15 decembrie. „Am cerut o prelungire a termenului, însă nu a fost aprobată, deoarece pentru aceste proiecte nu se acordă prelungiri. Dacă demaram programul, trebuia să dea socoteală și primăria de cheltuirea primei tranșe, în valoare de 13 miliarde de lei. Vă dați seama că nu ar fi fost gata pînă pe 30 septembrie, iar atunci am fi devenit datori cu suma aceasta imensă. Dacă ar fi trebuit să plătim atît, am fi intrat în colaps financiar. Aunci am hotărît să renunțăm”, s-a justificat primarul Pușcașu.
Explicația oferită de edilul comunei Corbasca a părut să îi mulțumească pe consilieri, însă aceștia au insistat să se depună cît mai repede un nou proiect pentru finanțare. „Am început deja demersurile. Nu vrem să se repete ceea ce s-a întîmplat. Intenționăm ca în ianuarie 2005, cel mai tîrziu, să depunem un nou proiect”, a încheiat Iorgu Pușcașu. (Oana ALBU)
Lasă un răspuns