Cu 13 voturi pentru, cinci impotriva si doua abtineri, consilierii locali din Onesti au aprobat, la ultima sedinta, alocarea sumei de 80.000 de lei (800 milioane de lei vechi) pentru finantarea de la bugetul local a Festivalului Verii, care va fi organizat in perioada 19 – 21 august. Proiectul a fost initiat de primarul Emil Lemnaru, care a precizat ca suma de la bugetul local va fi redusa prin atragerea unui numar cit mai mare de participanti si ca nu vor fi adusi artisti prea costisitori. “Daca am fi adus-o pe Loredana Groza, ar fi insemnat 10.000 de euro, deci jumatate din intreaga suma alocata”, a spus primarul. Insa unii consilieri locali, printre care si liberalul Gelu Nicolcea, nu au fost de acord cu modul in care a fost intocmit proiectul. “Avind in vedere situatia financiara a municipiului, ar trebui sa incercam sa organizam festivalul cu mediul privat, iar pentru a exista si alti sustinatori financiari trebuie sa cream un cadru adecvat si sa se faca si o selectie de oferte – a sustinut Gelu Nicolcea. Primaria trebuie sa suporte doar utilitatile si paza”. Liberalul a mai cerut ca si in proiectul de hotarire sa fie precizat ca se va organiza o selectie de oferte pentru parteneriatul public-privat. Nicolcea a apreciat ca suma pentru Loredana Groza “e de domeniul ridicolului”, atita timp cit Iris cere in jur de 5.000 de euro, iar Sofia Vicoveanca doar 1.000 de euro.
Argumente pro si contra organizarii festivalului cu firme private
Un alt liberal, Mircea Cetean, l-a contrazis pe colegul sau Gelu Nicolcea si a sustinut ca “nu e corect ca o firma sa preia o asemenea activitate destinata intregii comunitati”. Cetean a spus ca “executivul are experienta” in organizarea festivalului. “Sa lasam executivul sa faca ce trebuie”, a afirmat Cetean, care a adaugat, totusi, ca pot fi atrase si firme private. El a mai cerut si ca Primaria sa prezinte un raport financiar, dupa desfasurarea festivalului. Pe de alta parte, consilierul Stefan Martin a amintit ca “anul trecut, festivalul a fost organizat fara ca de la comunitatea locala sa se aloce vreun ban”, iar in urma parteneriatului public-privat economia la bugetul local a fost de 1,2 miliarde de lei. Si consilierul Cezar Olteanu (PNL) a cerut implicarea firmelor private in organizarea festivalului, dar numai impreuna cu Primaria. “Ideal ar fi ca partea de cofinantare de la Primarie sa fie cit mai mica”, a spus Olteanu, care a facut si precizarea ca liberalii onesteni au pregatit si un Ghid de finantare a activitatilor culturale. Primarul Emil Lemnaru a tinut sa precizeze ca anul trecut, cind festivalul a fost organizat cu o firma privata, nu a fost chiar in regula, pentru ca “s-a nominalizat direct firma respectiva”, iar spectacolul a fost “fara sare si piper”, avind loc “pe o scena mica, inghesuita” si prost amplasata. “Festivalul are 15 ani de zile si este foarte apreciat de cetateni – a mai spus Lemnaru. Noi am imbunatatit an de an cite ceva, dar trebuie sa gasim solutii cit mai bune”. (George MARTIN)
dr. jivago a zis
fi-v-ar aprecierile ale dracului sa va fie ! la o investitie serioasa nu v-ati gindi !?! modernizarea retelei de apa ( ca sunteti orasul cu cele mai mari probleme in privinta aceasta, din rromanica) la modernizarea retelei de drumuri urbane sau a pistelor de ciclism , nu va pasioneaza… doar la chiolhanuri, gratare, fum , susanele si riuri de urina ,va sta gindul… edili ghertoi
noi nu contam pentru Onesti a zis
Uraaaaa,hai sa petrecem si sa ne distram,sa ne bucuram ca nu mai sunt caini vagabonzi pe strazile din Onesti,Calea Marasesti s-a asfaltat in intregime pana la Radeana,avem parcari si nu mai suntem vanati de masinile primariei care ne blocheaza rotile,sa cheltuim cat mai multi bani pentru festivale…La mai mare!!!