• viceprimarul Nicolae Onica spune că nu e normal ca școlile să dea cotă parte din fondurile proprii la Primărie • directorii de școli nu au primit nimic oficial, dar au salutat ideea
Directorii unităților de învățămînt care realizau fonduri extrabugetare pot răsufla ușurați, în condițiile în care Primăria pare decisă să renunțe la a mai lua cotă parte din acestea. Amintim că în timpul administrației Sechelariu, nu mai puțin de 80% din cuantumul sumelor strînse de școli din activități proprii lua drumul Primărie, o decizie explicată la vremea respectivă prin „egalizarea șanselor”, în sensul că banii în cauză urmau să fie distribuiți, sub diferite forme, și celorlalte unități din învățămînt care, dintr-un motiv sau altul, nu realizau fonduri extrabugetare. „Nu am discutat în amănunt această problemă, dar, în principiu, nu se pune problema să luăm banii școlilor. Nu mi se pare normal să iei banii munciți de unii, pentru a-i da altora. E treaba fiecărui director cum se descurcă, deși, în paranteză fie spus, unii directori de școli nu au ce căuta în funcție. Vom urmări ce se face cu banii respectivi, dar, repet, nu se pune problema să luam vreun leu din fondurile proprii ale școlilor”, ne-a declarat viceprimarul Nicolae Onica.
Cum era de așteptat, directorii școlilor, în special cei ai fostelor licee industriale, au salutat ideea, deși spun că nu au primit nimic oficial în acest sens. „E un lucru foarte bun. Deși au fost și cazuri în care regula putea fi oarecum ocolită, ea exista”, ne-a declarat Adrian Fuioagă, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, unul dintre celel mai „productive” școli din Bacău. La rîndul ei, profesoara Elena Toma, directorul Grupului Școlar „Letea”, s-a arătat extrem de încîntată de posibilitatea dispariției obligativității de a cotiza la Primărie. „Noi am respectat regula, chiar dacă nu era foarte ușor să renunți la niște bani. E drept, nu era vorba de sume foarte mari, dar pentru noi e importantă orice sumă. Dacă noua administrație va renunța la ea, va fi excelent”, ne-a spus directoarea de la Grupul Școlar „Letea”.
În ceea ce privește conducerea Inspectoratului Școlar, aceasta a fost la fel de încîntată de perspectiva în cauză, dar, amănunt interesant, susține că, totuși, Primăria ar dori să ia 20% din fondurile extrabugetare ale unităților de învățămînt. „Din discuțiile purtate cu domnul primar Stavarache am înțeles că raportul se va inversa, în sensul că școlile nu vor mai trebui să dea la Primărie 80% din fondurile proprii, ci numai 20%. Oricum, ideea este salutară, mai ales că unii directori se obișnuiseră să primească bani și aproape că nu mai făceau nimic pentru a realiza fonduri suplimentare”, ne-a declarat inspectorul general Ghiorghi Iorga. Indiferent de varianta care, pînă la urmă, va fi bătută în cuie, va fi interesant de văzut ce se va întîmpa cu directorii care se bazau pe banii altora. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns