Conducerea Primăriei Bacău intenționează să instituie și la consumul de apă caldă măsura corecțiilor de consum ce se aplică acum la contorizarea apei reci. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, ne-a declarat că administrația publică locală dorește să extindă și pentru aparatele ce măsoară consumul de apă caldă metodologia aplicată încă de anul trecut de către RAGC pentru apometrele de apă rece. „Să luăm exemplul unei scări de bloc unde există un contor general pentru măsurarea consumului de apă caldă și toți locatarii sînt contorizați individual. Din cauza clasei de precizie diferite a acestor apometre, consumul total de apă înregistrat de contorii din apartamente nu va fi niciodată același cu cel înregistrat de apometrul de la intrarea în scara de bloc. Diferența aceasta trebuie să o plătească cineva, iar acel cineva nu poate fi în nici un caz furnizorul de agent termic. În mod normal, această diferență trebuie plătită în mod egal de fiecare locatar de pe scară. Legal, furnizorii răspund de pierderile de pe rețea pînă la intrarea în casa scării. De aici încolo, responsabilitatea revine locatarilor”, a precizat Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. El a mai precizat că în cazul scărilor de bloc necontorizate, locatarii vor plăti, în continuare, consumul mediu înregistrat pe oraș. Conducerile celor doi furnizori de agent termic din Bacău vor veni în următoarele zile cu propuneri privind modalitățile practice de aplicare a unor corecții de consum în funcție de gradul de contorizare individuală de pe casa scării. Pe baza acestor propuneri va fi elaborat un proiect de hotărîre ce va fi supus spre aprobare în ședința Consiliului Local de la sfîrșitul acestei luni.
Furnizorii de agent termic nu s-au grăbit să contorizeze consumurile
Intenția administrației publice locale pare a fi corectă doar pe hîrtie. De ani buni, locatarii s-au săturat să tot audă promisiuni în privința contorizării consumurilor. După mai bine de trei ani de cînd a declanșat, cu surle și trîmbițe, procesul de contorizare, CET Bacău a reușit să monteze nici mai mult nici mai puțin decît 30 de apometre de scară. Nici Termloc Bacău nu stă mai bine la acest capitol. Pînă acum, societatea a reușit să contorizeze consumul de apă caldă doar pentru aproximativ 9% din beneficiari. Cîtă vreme furmizorii de agent termic vor păstra același ritm de melc în privința contorizării, măsura pe care intenționează acum să o propună administrația publică locală va putea fi aplicată doar pentru cîteva mii de băcăuani. (Elena SOLOMON)
pe raster
Termloc va factura apa caldă ca și pînă acum
Băcăuanii racordați la Termloc vor plăti apa caldă după aceeași procedură de calcul folosită și pînă acum. Diretorul tehnic al firmei, Viorel Comănescu, i-a informat pe administratorii asociațiilor de proprietari deservite că facturile la această utilitate vor fi repartizate pe asociații în funcție de consumul înregistrat de apometrele montate la ieșirea din fiecare centrală termică și de numărul de persoane din fiecare asociație în parte. În aceste condiții, Ordonanța referitoare la eliminarea discrepanțelor apărute la plata agentului termic nu va avea nici un impact asupra locatarilor deserviți de Termloc. Așa încît este foarte posibil ca locatarii să plătească și în lunile următoare facturi de peste 900 de mii de lei de persoană, cum a fost cazul locatarilor care nu au apometre individuale din cadrul Asociației de proprietari Trandafirilor 1. Această situație a apărut întrucît locatarii a 14 apartamente necontorizate au avut de plătit contravaloarea a 533 de metri cubi apă caldă, în condițiile în care la 42 de apartamente consumul înregistrat de apometre a fost de 42 mc. (C.B.)
Lasă un răspuns