Bacăul, în pericol să piardă finanțări de peste 180 de miliarde de lei
• opt proiecte finanțate de SAPARD se află în întîrziere • dintre acestea, șase ar putea să piardă finanțările, din cauză că autoritățile locale au întîrziat să predea documentele la Agenția SAPARD • la rîndul lor, primarii acuzați pentru întîrzieri acuză de birocrație excesivă Agenția • „Să vedeți ce munte de hîrtii ne cer”, se justifică un lider local • „Întîrzierea e mare, dar poate fi recuperată”, ne-a declarat Gheorghiță Corbu, directorul Agenției SAPARD
Județul Bacău este în pericol să piardă finanțări de peste 180 de miliarde de lei, din cauza încetinelii cu care se mișcă autoritățile locale. Banii reprezintă finanțări SAPARD pentru șase proiecte de infrastructură rurală, iar Agenția poate decide oricînd să renunțe la alocarea banilor. Vestea ne-a fost dată chiar de directorul la nivel național al Agenției SAPARD, Gheorghiță Corbu, venit special ca să evalueze stadiul de execuție al proiectelor finanțate din banii Uniunii Europene. De asemenea, Corbu a discutat cu autoritățile locale despre investițiile finanțate de SAPARD și afectate de fenomenele meteorologice din ultima perioadă.
Gheorghiță Corbu, împreună cu Teodor Roibu, directorul Biroului de la Iași al Agenției SAPARD, s-a întîlnit ieri cu Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, și cu primarii localităților beneficiare ale unor proiecte SAPARD și afectate de inundații. La întîlnire au participat și firmele care au proiectat lucrările și cele care le au în execuție. Presa nu a avut acces în sala unde a au avut loc discuțiile, dar conducerile SAPARD și CJ au informat presa ulterior despre cele constatate.
Din județul Bacău, au cîștigat finanțări SAPARD 26 de proiecte de infrastructură rurală, dintre care două au fost deja reziliate pentru mari întîrzieri în derularea investițiilor. În total, pentru aceste proiecte, Uniunea Europeană a alocat prin Agenția SAPARD peste 900 de miliarde de lei, dar peste 150 de miliarde de lei ar putea să se întoarcă în vistieria UE. Gheorghiță Corbu, directorul SAPARD, nu a ezitat să-și exprime neliniștea față de această posibilitate. „Sîntem îngrijorați că opt proiecte nu vor fi finalizate la timp, adică pînă la 30 septembrie 2004”, a afirmat Corbu. El a mai spus că, față de evaluarea făcută la începutul lunii trecute, nu s-au înregistrat progrese semnificative în execuția lucrărilor, contractarea de credite la nivelul localităților beneficiare și, în consecință, la încasarea banilor de la Agenția SAPARD. Directorul Corbu a nominalizat și cauzele întîrzierii în executarea acelor proiecte aflate în pericol să piardă finanțarea. Mai întîi, una dintre cauze sînt fenomenele meteorologice care au obligat la întreruperea lucrărilor, apoi „incapacitatea unor administrații de a implementa unele proiecte”, iar, în al treilea rînd, întîrzierile provocate de firmele ce au cîștigat lucrările de execuție. „Vom analiza situația întîrzierilor și, dacă vom considera că nu pot fi executate la timp, vom rezilia contractele de finanțare”, a spus Gheorghiță Corbu. Dintre proiectele afectate de cauze naturale, directorul le-a nominalizat pe cele din comunele Asău și Balcani, unde pentru motivarea întîrzierilor ar putea fi invocată forța majoră. De asemenea, șeful Agenției a nominalizat șase localități unde întîrzierile provin din încetineala cu care autoritățile locale depun documentele la SAPARD: Dofteana, Orbeni, Filipești, Roșiori, Găiceana și Podu Turcului. În aceste localități, banii ar putea să nu mai ajungă, deoarece cererile de rambursare ar fi trebuit depuse în iunie, dar n-au ajuns nici pînă acum la sediul SAPARD.
„Atîtea copii am făcut, că am rătăcit originalele”
Unii dintre primarii acuzați că se mișcă încet cu actele nu sînt de acord cu afirmațiile șefilor Agenției SAPARD, ba chiar trec la contraatac. Petru Matei, primarul comunei Roșiori, a fost ales în funcție la „localele” din acest an. Pînă atunci, a fost viceprimar. Pe vremea vechiului primar, Sergiu Osman, localitatea a cîștigat finanțarea cu 32 de miliarde de lei a unui drum comunal. Noul edil spune că este „extrem de interesat” de realizarea investiției, dar, ca viceprimar, n-a avut acces la documentația proiectului, cu care a intrat în contact abia după alegeri. „Din ianuarie pînă în iulie 2004, fostul primar nu a dat nici un semn de viață către Agenția SAPARD. Acum, încerc să caut tot felul de documente. Unele nu le găsesc. A trebuit să dau notă explicativă cînd a venit un control de la Agenție ca să vadă ce se întîmplă”, spune actualul primar. El povestește că, de curînd, a venit cineva de la serviciul Antifraudă al Agenției, iar inspectorul a stabilit că lucrările sînt avansate. „Pînă pe 10 august se toarnă primul strat de asfalt”, preconizează Matei. El confirmă că sînt unele întîrzieri în actele pe care le are de depus la SAPARD. „Pe lîngă granția de la Guvern, mai avem nevoie de încă o garanție, de la Consiliul Județean, ca să putem obține creditul de la bancă. În mare, documentația este gata”, spune primarul. El se plînge că relația birocratică pe care o are cu Agenția este foarte complicată. „Nouă ne vin tot felul de adrese. Se contrazic unele cu altele. Greutățile sînt și din partea lor”, opinează Petru Matei. Conform procedurilor SAPARD, Agenția face plățile abia după ce se încheie lucrările de execuție.
La Găiceana, primarul Stefănel Abdula, acuzat și el de întîrzieri în depunerea documentațiilor de decontare la SAPARD, aruncă cea mai mare parte a responsabilității asupra executanților lucrărilor. Localitatea a cîștigat o finanțare de 21,3 miliarde de lei pentru execuția a 3,4 kilometri de drum comunal. „Nu este adevărat că sîntem în întîrziere. Avem toate actele, dar de întîrziere se fac vinovați executanții. Mîine (azi – n.n.) se definitivează toate documentele și le depunem la Agenție”, afirmă primarul Abdula. El crede că executanții au întîrziat lucrările din cauză că „vremea a fost proastă”. Lucrările au mai fost întîrziate de reluarea licitației, în urma apariției unor incompatibilități, și pentru că „firmele executante au mai multe lucrări”. Primarul este însă optimist că drumul va fi executat în termen, pînă la 30 septembrie. „Eu cred că reușesc să termine la timp lucrările”, opinează primarul.
Autoritățile din comuna Filipești se plîng foarte tare de birocrația cu care îi înnebunește Agenția SAPARD. Juristul și purtătorul de cuvînt al Primăriei, Toma Bouriță, ne-a informat că finanțarea SAPRD este în valoare de peste 30 de miliarde de lei și privește execuția unui drum comunal. Lucrarea trebuia executată pînă pe 27 iulie, dar vremea nefavorabilă a întîrziat lucrările. „Să vedeți ce munte de hîrtii ne cer. Atîtea copii am făcut, că am rătăcit originalele”, se plînge, cu umor, Toma Bouriță. El este convins că actele vor fi depuse la timp, iar finanțarea se va menține în vigoare. „Pînă pe 29 septembrie, trebuie depusă prima cerere de plată. Adică o documentație de patru bibliorafturi, fiecare de cîte 250 de file”, remarcă juristul. Tot el ne informează că primarul este plecat la Guvern, ca să obțină o scrisoare de garanție de la Guvern, care este necesară pentru obținerea creditului bancar.
„Județul” este, totuși, optimist
Dragoș Benea, președintele CJ Bacău – instituție care participă la finanțarea proiectelor, este, totuși, optimist că finanțările nu vor fi tăiate. „Părerea mea e că nu se va rezilia nici un contract. CJ tratează cu prioritate localitățile unde au apărut întîrzieri”, a declarat preșdintele Benea după întîlnirea de la Palatul administrativ cu șefii SAPARD. Președintele a convenit cu cei de la Agenție ca și CJ să primească informații de la Agenție. „Vrem să primim aceste informații, astfel încît să-i împingem de la spate pe primarii care nu-și respectă graficele”, a spus Benea.
Directorul SAPARD nu a lăsat însă prea mult loc de întors, deși nu a dat verdicte. „Ne vom gîndi foarte bine. Întîrzierea e foarte mare, dar poate fi recuperată. De principiu, nu se acordă nici un fel de păsuiri”, a precizat Gheorghiță Corbu. O decizie privind continuarea sau oprirea finanțării proiectelor aflate în întîrziere va fi luată în cel mai scurt timp.
Județul Bacău a mai pierdut luna trecută două finanțări, de peste 50 de miliarde de lei. La Corbasca, de vină pentru întîrzieri a fost proiectantul, iar la Vultureni procedurile au întîrziat nepermis din cauza unui conflict între fostul primar și fostul președinte al CJ. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns