• nici o primărie din județ nu are terenuri disponibile pe care să le acorde, așa cum spune legea, în folosință gratuită tinerilor care vor să își construiască o locuință
Adoptată la începutul acestui an, Legea 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, a început din nou să fie adusă în discuție, odată cu publicarea normelor sale de aplicare. Mai mult, săptămîna trecută, respectivul act normativ a intrat în vigoare, iar primăriile din județ au început să fie asaltate de cereri venite din partea celor care visează de ani buni să își facă o casă. În respectivul act normativ se precizează că tinerii cu vîrsta între 18 și 35 de ani pot solicita de la primărie o suprafață de pînă la 500 de metri pătrați, din terenurile aflate în domeniul privat al consiliilor locale din localitățile în care își au domiciliul. Legea mai spune că terenul se dă în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, în limita suprafețelor disponibile, prin hotărîre a consiliului local al comunei, orașului sau municipiului în care este situat terenul. Persoana care primește pămîntul trebuie să înceapă lucrarea la casă în termen de un an de la data atribuirii terenului și să dețină toate autorizațiile privind începerea execuției lucrărilor. Ca să primească teren, solicitantul trebuie să aibă 18 ani la data depunerii cererii, să nu fi avut în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atît în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cît și în alte localități. Mai mult, părinții acestora nu trebuie să aibă în proprietate sau să nu fi deținut în ultimii zece ani un teren mai mare de 500 de metri pătrați în mediul urban sau de 5.000 de metri pătrați în mediul rural.
„Vai de păcatele mele, de unde să iau acum pămînt și pentru asta! Noi mai am nevoie de 385 de hectare de teren numai pentru definitivarea Legii 169 și a Legii 1/2000”, taie dintr-odată orice speranță Mihai Antuca, primarul comunei Buhoci. El spune că la primăria din Buhoci au fost depuse pînă acum destul de multe cereri de tineri care doresc să își ridice o casă. „Pentru moment nu văd o soluționare a acestei probleme. Nu avem disponibilă nici măcar o palmă de teren”, mai întărește primarul Buhociului. O situație asemănătoare este și în Oncești. „Pînă cînd nu definitivăm aplicarea Legii 18, nu avem cum să dispunem de nici o suprafață de teren. Pentru soluționarea acestor cereri este nevoie de pămînt liber în vatra satului. Ori suprafețele de teren care ar fi putut intra în atenție, sînt fie revendicate, fie în litigiu în privința retrocedării”, spune și Veronica Bejan, secretarul comunei Oncești.
În orașe e și mai rău
La fel de tristă este situația și la orașe. Majoritatea primarilor de orașe și municipii din județ spun că nu mai au terenuri nici cît să rezolve două, trei cereri, darămite să îi împroprietărească pe sutele de tineri care visează să își ridice o casă. „La această oră nu avem de unde să luăm terenuri, să le acordăm tinerilor care au solicitat acest lucru. Nu excludem însă ca, după ce va fi definitivată aplicarea Legii 10, să mai găsim rezerve de teren pe care să le atribuim tinerilor care vor veni cu un proiect urbanistic viabil și care vor putea dovedi că dețin suficiente resurse materiale pentru ridicarea unei construcții”, spune Laurian Lucaș, viceprimarul municipiului Bacău. Tot aplicarea Legii 10 a fost invocată și de primarul municipiului Onești, Emil Lemnaru. „Am primit pînă acum numeroase solicitări pentru acordarea unor astfel de terenuri, însă nu știm care vor fi modalitățile în care acestea vor putea fi rezolvate. O facilitate mai mare pentru tineri o reprezintă constuirea de locuințe prin ANL”, declară primarul Emil Lemnaru.
După declararea orașului Tîrgu Ocna stațiune de interes național, localitatea a început să fie privită cu tot mai mult inters de cei
care vor să investească în piața imobiliară. Terenurile libere din
Tîrgu Ocna sînt mai scumpe ca iarba de leac, așa că este lesne de
înțeles că cei care speră să primească o suprafață cît de mică de
teren în folosință gratuită au puține șanse de izbîndă. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns