• ei pot crea locuri de muncă pentru lucrări de interes comunitar, 70% din salariile angajaților urmînd să fie plătite din fondul de șomaj
Primarii din județ au posibilitatea să angajeze șomeri care să lucreze pentru diverse proiecte de interes local. Locurile de muncă sînt temporare, însă primarii și-ar putea rezolva problemele din comunitate, iar șomerii ar avea de muncă. Deși reprezentanții Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă le-au explicat de-a fir a păr ce trebuie să facă, primarii nu vor să audă de așa ceva.
AJOFM a inițiat proiectul încă din luna martie, dar normele de aplicare au venit abia în luna mai. „Noi am trimis adrese către primăriile din județ imediat ce am aflat de acest program. Le-am explicat primarilor ce trebuie să facă, dar autoritățile locale nu s-au implicat nici la început, nici după ce le-am trimis normele de aplicare ale proiectului”, ne-a declarat Octavian Țicău, șef serviciu programe de ocupare la AJOFM Bacău. Pînă acum, din totalul celor 1.000 de locuri de muncă care s-ar putea crea pentru șomeri, au fost ocupate doar 43. Primăria din Răcăciuni a angajat 13 persoane, iar cea din Buhuși 30 de șomeri. „Primăria din Tîrgu Trotuș ne-a comunicat că va angaja și ea zece persoane”, ne-a mai spus Octavian Țicău.
De acest program pot beneficia șomerii înregistrați în baza de date a AJOFM Bacău care își caută un loc de muncă, fie că primesc sau nu indemnizație de șomaj. La solicitarea oricărei primării, AJOFM subvenționează angajatorul cu 70% din salariul minim brut pe țară, pentru fiecare persoană încadrată. Banii pentru 70% din leafa fiecărui salariat sînt plătiți de la bugetul fondului de șomaj, iar restul va trebui achitat de primării. Lipsa banilor reprezintă principalul motiv invocat de către primarii din județ. Acesta este cel mai simplu mod pentru edili de a scăpa de responsabilitatea creării unor locuri de muncă pentru șomeri. Deși nu vor să creeze locuri de muncă pentru șomeri, primarii de la țară, în special, se plîng ori de cîte ori au ocazia că au zeci de săraci în comună pe care nu-i pot ajuta. Pe de altă parte, primarii spun că au foarte multe lucrări de făcut prin comune, dar nu au bani ca să atragă forță de muncă. Acest proiect le-ar permite primăriilor să refacă și să întrețină infrastructura, să ecologizeze localitățile, să îngrijească la domiciliu copiii bolnavi, bătrînii și handicapații. (C.T.)
Lasă un răspuns