• angajații Direcției Muncii au găsit tot felul de nereguli la primăriile din județ pe care le-au controlat
Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) din Bacău a verificat luna trecută 25 de consilii locale din județ ca să vadă cum se acordă ajutoarele sociale. Angajații acestei instituții au constat că și acum, la un an de cînd a intrat în vigoare Legea venitului minim garantat, unii primari nu au habar despre ceea ce au de făcut. „Primăriile verificate au aprobat, prin hotărîri ale consiliilor locale, limitele minime ale veniturilor medii lunare ce se pot obține din vînzarea și respectiv utilizarea terenurilor, clădirilor, spațiilor locative sau altor bunuri mobile și imobile. Majoritatea însă nu a stabilit și ce venituri minime se pot obține din vînzarea animalelor. La calculul drepturilor bănești au fost luate în considerare aceste venituri și, chiar dacă reprezentantul legal nu le-a înscris în declarația de venituri, ele figurează în ancheta socială și sînt luate în calcul la stabilirea drepturilor bănești”, a explicat Teodor Agachi, director general la DGMSS Bacău.
În urma controlului s-a mai descoperit că nu au fost întocmite graficele lunare cu activitățile de interes local la Corbasca, Vultureni, Gîrleni, Berzunți, Ștefan cel Mare, Stănișești, iar la Corbasca, Mărgineni și, parțial, la Stănisești nu erau întocmite procesele verbale de recepție a lucrărilor. Mai mult, în localitățile Berzunți, Racova, Căiuți și Stănisești nu au fost suspendați din plată și nici nu au fost modificate sumele ce le revin beneficiarilor care nu au prezentat de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă adeverințe din care să rezulte că sînt în căutarea unui loc de muncă.
Șirul neregulilor depistate de inspectorii de muncă nu se oprește aici. Unele adeverințe de elev nu cuprindeau referiri la bursele sociale, iar documentele prezentate de salariați nu erau actualizate.
Direcția Muncii a cerut recalcularea tuturor veniturilor, mai ales în cazul burselor școlare, a căror plată se face prin primării, care nu mai pot invoca că vina nu le aparține sau că nu au cunoscut datele problemei. „Marele neajuns de care ne-am lovit este plata întîrziată a ajutoarelor sociale. Multe primării nu au efectuat plăți decît pînă în luna aprilie. Acțiunile de control vor continua și la celelalte primării din județ”, a mai spus directorul Agachi. (C.T.)
Lasă un răspuns