Centrul de Pregătire de Protecție Civilă Bacăua organizat și în 2003 cursuri de pregătire pentru situații de dezastre și război a personalului de conducere din administrația locală, inclusiv din cele 15 județe pe care le are arondate. Dacă în caz de război este greu de crezut că autoritățile locale vor avea prea multe de spus în fața autorităților militare, în privința dezastrelor, primarii și alți aleși din fruntea localităților pe care le păstoresc ar trebui să fie puși la punct cu tot ceea ce presupune acționarea eficientă în situații de dezastre. Numai că aleșii au dovedit dezinteres față de astfel de cursuri, dovadă fiind prezența puțin numeroasă la acțiuni. „În județul Bacău, dintre cei 25 de primari planificați pentru pregătirea de protecție civilă, au fost prezenți doar 13, ceea ce înseamnă, procentual, 52 %. Procentul este mic, iar pe categorii de personal, cel mai slab procentaj îl au primarii de comune, cu toate că aceștia au cele mai mari responsabilități pe linia asigurării protecției populației și a bunurilor”, ne-a declarat colonelul Corneliu Munteanu, șeful Centrului de Pregătire de Protecție Civilă Bacău. De altfel, situația nu stă mai bine nici în cazul celorlalte județe, unde din zece prefecți planificați, doar cinci au acordat atenția cuvenită cursurilor, iar dintre 40 de viceprimari, doar 17 au venit la pregătire. În Bacău, prezența slabă este cu atît mai îngrijorătoare cu cît aleșii nu trebuie să meargă prea departe de casă. Cei mai conștiincioși au fost primarii din orașe. Ionel Turcea, primarul orașului Buhuși, spune că și-a trimis la cursuri viceprimarul și ofițerul care se ocupă de protecția civilă. „Face treaba asta de 20 de ani. Credeți că eu m-aș pricepe mai bine ca el, care este în domeniu? Eu merg pe principiul că fiecare trebuie să facă ceea ce se pricepe. Ca să nu mai spun că eu am fost ocupat. Cei care au stabilit programarea ar fi trebuit să ne întrebe și pe noi cînd au făcut asta”, ne-a spus Turcea.
Nici primarul din Cașin nu s-a arătat prea interesat de ceea ce ar fi putut învăța de la cursurile de protecție civilă. „A fost acolo viceprimarul, pentru că el are atribuții pe această linie”, ne-a spus Ion Gosav, primarul comunei Cașin. În schimb, primarii din Moinești, Slănic Moldova,Tîrgu Ocna sau Dofteana ne-au dat și amănunte despre ceea ce au învățat. Vasile Ailincăi, primarul din Moinești, spune că a fost la pregătire pentru că a considerat că el, în calitate de primar, trebuie să dea exemplu. „Am învățat ce trebuie făcut în situații reale de dezastru și chiar am făcut eforturi pentru dotarea punctelor de protecție civilă”, spune Ailincăi. „Am fost și mi-au dat și o diplomă. Am făcut și o aplicație în caz de dezastru”, a spus Mircea Ionel, primarul de Slănic. Lucru atestat și de primarul comunei Dofteana și primarul orașului Tîrgu Ocna, care povestesc că exercițiul s-a desfășurat într-una dintre minele din zonă.
Potrivit unui raport al Centrului de Pregătire de Protecție Civilă, pricipalele pentru lipsa de la instruire a aleșilor locali se datorează în egală măsură și centrului, dar și mentalității primarilor. „Printre cauzele care au dus la absența masivă a cursanților aș menționa planificarea neadecvată, neținîndu-se cont de faptul că fie erau în concediu de odihnă, fie se aflau la conducerea instituțiilor publice și nu puteau pleca. De cealaltă parte, însă, persoanele programate au trimis înlocuitori care nu se regăsesc ca funcții nominalizate să participe la pregătire. Aș mai menționa de asemenea neimplicarea inspectoratelor de protecție civilă județene pentru planificarea și asigurarea prezenței personalului la cursuri de pregătire”, a mai spus colonelul Munteanu. Dacă în privința celorlalte oficialități rezultatele sînt cît de cît mulțumitoare, la primarii comunelor situația este de-a dreptul scandaloasă. Din cei 12 primari programați, doar doi au fost la cursurile de pregătire. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns