• referenții sociali își fac treaba de mîntuială sau nu și-o fac deloc • din această cauză, achetele referitoare la viitorul unor copii sînt cîteodată compromise • pentru a remedia aceste disfuncționalități, Consiliul Județean va chema la raport primarii din județ
Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău (DGPC) a primit zilele trecute rezultatul controlului efectuat de experți guvernamentali în județul Bacău. Efectuat în perioada 19 – 20 noiembrie de doi experți ai Secretariatului General al Guvernului, controlul a fost declanșat ca urmare a unor sesizări. Reclamațiile făceau referire la faptul că în comunele Coțofănești, Blăgești și Cașin referenții sociali încadrați de consiliile locale nu își îndeplinesc sarcinile ce le revin, iar în comune ca Ghimeș Făget, Ungureni și Gura Văii consiliile locale nu au angajat astfel de lucrători. În urma controlului, experții guvernamentali au constatat că în mai multe comune referenții sociali răspund cu mare întîrziere sau nu răspund deloc adreselor trimise de DGPC pentru instrumentarea unor cazuri sesizate din respectivele comunități. La aproape doi ani de la intrarea în vigoare a Legii 705/2001, care stipulează că este necesar ca autoritățile locale să angajeze în aparatul propriu persoane cu atribuții de asistență socială, în județ mai există, încă, șapte comune care nu au referenți sociali, iar în 46 de comune atribuțiile sînt îndeplinite prin delegație de persoane desemnate de primari. Grav este considerat și faptul că asistenții sociali îndeplinesc și funcții de casier, consilier agricol sau consilier juridic, motiv pentru care nu-și îndeplinesc activitățile specifice sau le realizează superficial. Conform legii, principalele responsabilități ale referenților sociali sînt legate de prevenirea abandonului copiilor și monitorizarea, sprijinirea și asistența familiilor aflate în dificultate sau a altor categorii defavorizate. „În cele mai multe situații semnalate DGPC de referenții sociali din teritoriu, aceștia s-a limitat la a solicita ajutorul serviciului public specializat, fără să încerce rezolvarea problemelor în comunitățile din care provin copii. Nu este normal, pentru că, așa cum stipulează actele normative în vigoare, responsabilitatea de a asigura copiilor aflați în dificultate protecție și asistență revine, în primul rînd, colectivității locale din care acesta face parte. Pentru că au autonomie locală, iar referenții nu sînt în subordinea noastră, noi nu avem cum să intervenim”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGPC Bacău.
Pentru a pune la punct problemele legate de referenții sociali care au fost constatate în urma controlului efectuat în noiembrie de experții guvernamentali, conducerea Consiliului Județean Bacău a convocat, pentru sfîrșitul lunii ianuarie, o întîlnire cu toți primarii din județ. Aceștia vor afla, cu acest prilej, și care sînt noutățile legislatie care vor intra în vigoare în acest an în ce priește protecția copilului și aststența socială. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns