Scoala de Studii Comerciale Bacau (fundatie a Camerei de Comert si Industrie), furnizor de formare profesionala autorizat, a organizat, pentru o perioada de patru zile, la Slanic Moldova, un nou curs de perfectionare pentru ocupatia Expert Accesare Fonduri Structurale. La programul de instruire s-au inscris 28 de persoane, dintre care peste 20 sint din primariile mai multor judete ale tarii, doritoare sa cunoasca procedurile de accesare a fondurilor europene.
„Participantii la curs, cea mai mare parte a acestora fiind primari si viceprimari – spune directorul general al scolii, Petronela Dudu -, au luat parte la un exercitiu de elaborare a unui proiect finantat prin instrumente structurale, in acest sens, grupurile de lucru completind o cerere de finantare pentru o idee de proiect. Intrucit cursul are drept obiective cunoasterea instrumentelor financiare alocate in perioada 2007 – 2013, dobindirea cunostintelor si tehnicilor necesare pentru managementul proiectelor si permiterea acumularii de cunostinte practice in managementul proiectelor finantate din fonduri europene, organizatorii au structurat cele patru zile de instruire intr-o componenta teoretica (prima zi) si o componenta practica (urmatoarele trei zile)”. Judetul Bacau a fost reprezentat, la acest curs, insa, doar de Consiliul local Livezi, dar si de reprezentanti ai societatilor Chimcomplex Borsesti, Petroest Moinesti si World Machinery Works Bacau.
De la teorie la practica
In prima zi de curs, participantii s-au familiarizat cu instrumentele structurale, cu fondurile de care beneficiaza Romania in perioada 2007 – 2013, cu termenii uzitati in acest domeniu, cit si cu Programele Operationale cu axele prioritare care sint active sau vor deveni active in viitorul apropiat. Cea de-a doua zi de curs a debutat cu o scurta introducere in managementul proiectelor – definitii, termeni, etapele ciclului de proiect, analiza Swot, diagrama cauza – efect, matricea actorilor cheie. In cea de-a doua parte a zilei au fost constituite grupuri de lucru, in functie de similitudinea ideii de proiect, si participantii au inceput completarea efectiva a unei cereri de finantare. In ultima zi, cursantii si-au prezentat in fata colegilor proiectele elaborate, aceasta fiind si proba practica pentru examenul final, si au sustinut examenul de absolvire.
Certificare ministeriala
La finalizarea cursului, Scoala de Studii Comerciale a eliberat certificate de absolvire recunoscute la nivel national de Ministerul Muncii, Egalitatii de Sanse si Familiei si de Ministerul Educatiei si Cercetarii, diplome care permit posesorilor utilizarea titulaturii de Expert Accesare Fonduri Structurale. „Desi cele patru zile nu au reusit sa acopere intreaga arie a fondurilor structurale si a cunostintelor care sint necesare pentru intocmirea si implementarea unui proiect de succes, acest program de instruire interactiv si intensiv a fost bine primit de participantii la curs, multi dintre ei venind la recomandarea fostilor absolventi ai scolii. La care s-a adaugat si atmosfera relaxanta din statiunea Slanic Moldova, asa cum arata ea acum” – a precizat Petronela DUDU.
IN cele 4 zile ,nau avut timp sa-si dea seama ce vor de la ei ,dar altminteri sa faca vroun proiect,sa poata atrage bani europeni.Bateti apa-n chiua ,sa se faca otet.Primariile trebuie sa restructureze posturi nejustificate si sa angajeze oameni cu suflet,care vor cu adevarat sa atraga aceste fonduri structurale,si bine platiti ,ca acei oameni cand pleaca de acasa ,sa plece cu daruire,nu din obligatia de a pleca, ca sa fie plecat.Va rog sa dati vreun nume de persoana instruita,care a facut un proiect si este validat.