Agentul de dezvoltare va aduce bani pentru primării
Primăriile de la țară duc lipsă de oameni care să le facă proiectele pentru obținerea finanțărilor pe diverse programe cu fonduri externe, motiv pentru care și-au trimis oamenii să se școlească cu bani PHARE. În nomenclatorul meseriilor românești va apărea în curînd o nouă profesie, cea de agent de dezvoltare.
49.000 de euro pentru perfecționarea funcționarilor publici
Aproape 60 de funcționari din primăriile județului au învățat în ultimele luni cum trebuie să procedezi pentru a obține bani de la comunitatea internațională și chiar de la bugetul statului. Cum primul pas îl reprezintă întocmirea unui proiect, reprezentanții administrațiilor locale au învățat cum trebuie acesta conceput, pentru a deveni eligibil. Ieri a avut loc sesiunea finală a cursurilor organizate de Consiliul Județean în cadrul modulelor „Succesul dezvoltării durabile – formarea funcționarilor publici”. Pregătirea funcționarilor s-a făcut cu o finanțare obținută prin programul PHARE 2000 – Coeziune economică și socială. Valoarea totală a proiectului este de 61.500 de euro, din care finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene este de 49.000 de euro, iar restul a fost asigurat de Consiliul Județean. Cursurile au urmărit formarea managerilor de proiect și a agenților de dezvoltare. Unul dintre parteneri în aceste module de pregătire a fost CODECS, care s-a axat mai ales pe pregătirea managerilor de proiect. Lipsa lor a fost recunoscută de toți cei prezenți la finalizarea cursurilor. „Se simte necesitatea unor oameni care să lucreze în administrație și să știe ce înseamnă proiectele PHARE, SAPARD sau cu alte linii de finanțare”, a spus Gheorghe Andrieș, reprezentantul CODECS.
Punctul pe „i” l-a pus responsabila cu probleme financiare din CJ Bacău, Elena Dogaru: „Multe proiecte au termen limită de depunere. Este important ca cineva să știe măcar de unde să înceapă întocmirea documentației și ce semnificație au actele cerute”. Cît despre agenții de dezvoltare, profesia nu există în nomenclatorul românesc de meserii, dar se fac demersuri de includere în acesta. „Agentul de dezvoltare există în toate țările Uniunii Europene. Este omul care identifică problemele economice și sociale ale comunității și promovează proiecte de rezolvare a lor”, a declarat Ioana Carp, reprezentanta centrului Regional de Formare continuă pentru Administrația Publică București, care a fost lector la aceste cursuri.
Pregătirea funcționarilor este doar primul pas
În aceste module au fost 25 de cursanți pentru manageri de proiect și ceva mai mulți pentru pregătirea ca agenți de dezvoltare. Cursanții au rezolvat și aplicații practice. Viceprimarul din Răcăciuni a lucrat pe un proiect cu finanțare aprobată, înființarea unui centru de planificare familială la Fundu Răcăciuni. Reprezentantul Consiliului local Buhuși, Mircea Maxim, a enumerat mai multe proiecte în care este implicat și la care a adus propuneri de îmbunătățire. Reprezentantul comunei Filipeni, Eugenia Dornescu, a spus răspicat că „pînă acum, noi nu am avut pe nimeni care să se ocupe de alcătuirea proiectelor pentru finanțări. Eu sînt în perioada de pionierat și am depus un proiect teoretic”.
Dincolo de intențiile bune și cuvintele frumoase, au existat și nuanțe pesimiste. Astfel, chiar managerul de proiect, Camelia Muraru, a recunoscut că „degeaba formăm oamenii, dacă nu-i utilizăm în direcția în care i-am pregătit”. Se ridică întrebarea dacă cei pregătiți au cum să lucreze, pentru că un proiect de finanțare nu se face cu creionul și hîrtia. Ar fi destul să privești documentația necesară într-un proiect SAPARD, care atinge 30 de centimetri grosime. La acest punct, un răspuns a venit din partea responsabilei cu probleme financiare a CJ, care a afirmat că, „în cadrul programului, fiecare primărie care a participat va primi un calculator pentru a avea cu ce lucra”. Teoretic, rezultatele acestor cursuri urmează să se materializeze în viitoarele sesiuni de proiecte PHARE sau cu altă finanțare. Rămîne de văzut ce va spune practica. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns