• în județul nostru sînt peste șapte sute de unități de învățămînt care au în incinta lor ateliere și laboratoare pentru elevi și care nu au avizul de funcționare de la ITM
Doar 72 dintre cele 700 de școli din județul nostru au obținut pînă acum autorizație de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bacău. Unitățile de învățămînt trebuie autorizate obligatoriu pe linie de protecția muncii, pentru ca elevii, maiștrii sau profesorii care lucrează în atelierele școlare să fie feriți de riscuri. Situația este de-a dreptul alarmantă, dacă ținem cont că pînă la începerea anului școlar mai sînt doar trei săptămîni.
„Autorizația este necesară, deoarece majoritatea unităților
de învățămînt sînt prevăzute cu ateliere de lucru pentru elevi. De ea au nevoie personalul auxiliar care lucrează în școli, dar și profesorii”, ne-a declarat Dan Buftea, purător de cuvînt la ITM Bacău. Pentru că s-au solicitat foarte puține autorizații, reprezentanții ITM vor face controale în majoritatea școlilor. „Problema este în atelierele în care elevii își dezvoltă anumite aptitudini. Aici se lucrează cu aparate conectate la un sistem electric. Aceeași situație este și la cabinetele de chimie, fizică sau biologie. În aceste incinte se pot produce evenimente care să pună în pericol siguranța elevilor, și a profesorilor sau asistenților”, este de părere Dan Buftea.
Dintre cele 72 de școli autorizate, numai șapte sînt din mediul rural, iar restul, de la orașe. În funcție de numărul de personal din unitatea de învățămînt, eliberarea autorizației costă 450.000 de lei (între una și nouă persoane), 700.000 de lei (10 – 49 persoane) și 1.350.000 de lei (între 50 și 200 de persoane). În general, unitățile autorizate sînt licee. Școlile susțin că nu au bani pentru procedura de autorizare, deoarece primăriile nu le-au dat fonduri. Taxa trebuie plătită la ITM Bacău de la bugetul local, iar, în general, administrațiile locale sînt mereu în criză de bani. Acest aspect îi interesează însă mai puțin pe reprezentanții ITM, atîta timp cît prevederile legale trebuie respectate. Amenzile pentru cei fără autorizații variază între 30 și 50 de milioane de lei. „Banii trebuie să ne fie virați de primării, dar plata întîrzie foarte mult și de aceea nu putem elibera autorizațiile. La acest motiv se adaugă și imposibilitatea noastră de a merge la toate școlile din afara municipilui Bacău, din considerente economice. De aceea așteptăm să se strîngă mai multe școli dintr-o zonă și apoi inspectorii noștri se deplasează pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de autorizare. Pînă la începerea școlii, vrem să avem o situație clară a acestor unități”, a precizat Buftea. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns