• reprezentanții Direcției de Sănătate Publică speră ca primăriile să angajeze paznici, dar autoritățile locale se plîng că nu au bani
Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) ne-a declarat ieri că a început o serie de controale în județ, în zonele cu potențial ridicat turistic, ca să-i oprească pe oameni să mai campeze în locuri nepermise. Ideea este de stopare a turismului neavizat. Chiar dacă sînt prinși, turiștii care stau în afara campingurilor nu pot fi amendați. Doar primăriile pot angaja paznici, care să vegheze ca oamenii veniți cu corturile sau ieșiți la iarbă verde să meargă doar în locurile permise. Altfel, aceste unități pot fi sancționate. „Am constatat în urma controalelor întreprinse că s-au extins zonele de turism neavizat și acest lucru trebuie stopat. La Ciobănuș, de exemplu, există o sursă de apă la suprafață, din care se alimentează populația orașului Comănești și cea de la Asău. O situație similară este și la Slănic. Turiștii campează pînă sus, la pîrîul Slănicel, în locuri neautorizate. Ei nu au unde să depoziteze gunoaiele și nu au nici sursă de apă pentru mîncare”, ne-a declarat doctorița Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat.
Ca să pună capăt acestui fenomen, reprezentanții DSP ne-au spus că au luat legătura cu autoritățile locale din Asău și Slănic și le-au cerut să angajeze paznici care să-i oprească pe turiști să poposească în alte locuri decît cele autorizate. Surprinzător, însă, la Slănic, de exemplu, autoritățile nici n-au luat în calcul ideea angajării unor paznici. „Nu, la noi turiștii nu se opresc decît în locuri permise. Nu am angajat paznici, pentru că, v-am spus, la noi nu sînt probleme. Poate anul viitor o să facem și noi un schimb de teren cu Ocolul Silvic, ca să facem un camping al nostru. Dacă o să se pună problema asta serios, o să vedem dacă putem aproba o sumă în buget pentru angajarea unor paznici”, ne-a declarat Floarea Dumitru, viceprimarul din Slănic Moldova, care, mai mult, ne-a spus că ea n-a fost contactată de nimeni de la DSP.
În schimb, la Asău, în lipsa primarului și a viceprimarului, secretarul comunei ne-a declarat că știe că s-a decis ca unul dintre paznicii care se ocupă de o parte din pășune, cea din apropierea Ciobănușului, să îi oprească pe turiști să mai intre în zonele interzise. O explicație pentru lipsa scăzută de interes față de această problemă o poate reprezenta amenda destul de mică pe care o poate da DSP primăriilor, care pleacă de la cinci milioane de lei. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns