• trei consilieri locali l-au reclamat pe primarul de la Podu Turcului că a făcut matrapazlîcuri în timpul mandatului său • principala acuză vizează faptul că în contul controversatei societăți Roman Impex au fost virați bani,0 înainte de finalizarea lucrărilor angajate prin contract
Primarul din Podu Turcului, Viorel Spulber, este trimis în judecată la Tribunalul Bacău pentru stabilirea răspunderii juridice în privința unui prejudiciu de aproape jumătate de miliard de lei, reprezentînd lucrări de drumuri decontate și neexecutate de societatea Roman Impex din Adjud. Camera de Conturi a județului Bacău a luat această decizie după insistențele îndelungi a trei dintre consilierii locali, care au făcut sesizări către Curtea de Conturi, singura instituție abilitată să verifice din punct de vedere economico-financiar primăriile. Cei trei consilieri, Ioane Macot, Hristache Pricope și Alexandru Naglici, au sesizat Curtea de Conturi împotriva primarului comunei Podu Turcului, pe care l-au acuzat de deturnare de fonduri, fals, uz de fals și gestiune frauduloasă. „În primăvara anului 2002, a fost repartizată comunei noastre suma de două miliarde de lei pentru lucrări de regularizare a pîrîului Bodeasa. În luna decembrie 2002, această sumă a fost virată în totalitate în contul societății private Roman Impex din Adjud, fără aprobarea Consiliului local, pe baza unor documente de recepție fictive și a unor semnături false ale unor consilieri locali. Prin această operațiune, firma privată a fost creditată timp de peste jumătate de an cu bani din bugetul de stat. Asta pentru că lucrarea de regularizare a început abia în luna mai 2003”, ne-a declarat Alexandru Naglici.
Camera de Conturi Bacău a recționat doar cu ordin de la centru
Consilierul local spune că a sesizat Camera de Conturi Bacău în mai 2003, la aproape jumătate de an după ce banii fuseseră virați în contrul societății Roman Impex și prin comună nu se vedea nici urmă de lucrări de regularizare a pîrîului Bodeasa. „Am stat de vorbă cu directorul de la acea vreme, Gheorghe Voinea, care mi-a spus că a fost întocmită deja tematica de control pentru întregul an și nu mai poate modifica programul. Abia după ce-am făcut sesizare și la Curtea de Conturi la București, au venit inspectorii financiari și au verificat cele sesizate de noi. La finalizarea verificărilor, domnul Voinea mi-a spus că vom primi și noi o copie după actul de control, dar nici pînă la această oră nu am primit-o. Mai mult, într-un răspuns primit de la București, printr-o adresă semnată de Iorgu Iordan, președintele Secției de Control Financiar Ulterior, ni s-a precizat că astfel de documente nu intră în categoria informațiilor de interes public, ca și cum noi am fi sesizat aceste aspecte în calitate de marțieni, nu de consilieri locali”, a mai spus Naglici.
El ne-a mai declarat că, deși lucrările de regularizare au început în luna mai, acestea au fost întrerupte și reluate în toamnă, cînd în comună a sosit, în sfîrșit, și controlul de la Curtea de Conturi. Spusele lui Naglici sînt confirmate și de localnicii care au avut de furcă la inundații și cărora apele furioase le-au năvălit în case. „Au venit anul trecut niște deținuți și au săpat de-au adîncit și lărgit albia. De atunci nu am mai avut probleme, dar nici ape mari nu au mai fost”, ne-a spus Sofia Popa, o femeie de 72 de ani, a cărei locuință este situată chiar pe malul albiei.
„Naglici este ofticat”
Primarul Viorel Spulber, ales pe listele PSD, spune că totul se rezumă de fapt la o răfuială. „Banii pentru lucrare i-am virat pentru că se încheia exercițiul bugetar pe 2003 și, dacă rămîneau necheltuiți, ar fi trebuit să-i dau înapoi la stat. Așa că i-am virat pe toți în contul firmei Roman Impex, urmînd ca ei să termine lucrările”, ne-a declarat Viorel Spulber. După un pod, primarul ne-a dus să vedem cum ar trebui să arate lucrarea care a fost plătită în avans și care a fost doar începută și lăsată baltă. El a recunoscut că lucrarea de regularizare a pîrîului Bodeasa măsoară aproape patru kilometri și că nu a fost executată ca la carte decît pe cîțiva zeci de metri. „A fost întreruptă, în spatele unui atelier, pentru că proprietarul, cîrcotaș, nu voia să-l demoleze cu nici un chip pentru a putea lărgi albia. Am reușit acum să-l convingem”, susține Spulber.
O lucrare de două miliarde de lei, achitată în avans, este abia începută și primarul, în urma controlului efectuat de inspectorii financiari ai Camerei de Conturi Bacău, este bun de plată pentru suma de 414 milioane de lei, „reprezentînd plata nelegală a contravalorii unor facturi reprezentînd lucrări de investiții ca urmare a recepționării unor lucrări neexecutate pînă la data controlului”, se spune în actul de sesizare înaintat la Tribunal de Camera de Conturi a județului Bacău. Completul Camerei de conturi a stabilit că, pe lîngă primar, vinoați de acestă situație se fac și Petru Patrichi, dirigintele de șantier, Dumitru Rotaru, președintele comisiei de recepție, Carmen Marcu și Maia Marin, membri în comisia de recepție a primăriei Podu Turcului.
Primarului și altor cîțiva funcționari li se mai rețin o sumedenie de alte abateri pentru care trebuie să dea socoteală. Printre altele, primarului, viceprimarului, secretarului și contabilului primăriei li se impută de inspectorii financiari că au vîndut nelegal șase apratamente din categoria locuințelor sociale, apartamente aflate în patrimoniul primăriei și a căror valoare ajunge la 115 milioane de lei. De asemenea, primarul mai este învinuit și de faptul că nu a asigurat Serviciului de Gospodărire Comunală și Locativă personal de specialitate „în vederea coordonării activității de prestări servicii și pentru stabilirea, urmărirea și încasarea creanțelor bugetare din activitatea autofinațată, fapt care a condus la crearea unor debite neîncasate de 641 de milioane de lei și a unor obligații de plată neachitate în sumă de 168 de milioane de lei”, se mai arată în sesizarea făcută de Camera de Conturi Bacău.
Cine este Roman Impex?
Societatea Roman Impex, firma care a beneficiat de bani fără să execute, însă, și lucrarea, a mai fost implicată într-un scandal de proporții în presa locală. „Ziarul de Bacău” a consemnat la vremea respectivă că printre acționarii firmei, care se ocupa de deszăpezirea părții de sud a județului, se numără și Otilia Lupu, soția lui Neculai Lupu, președintele Consiliului Județan Bacău. Firma a cîștigat și majoritatea lucrărilor de reparații, modernizări și întreținere a drumurilor din sudul județului Bacău. La scurt timp după declanșarea scandalului, Otilia Lupu s-a retras din calitatea de acționar la firma Roman Impex. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns