– avizul privind parteneriatul urban-rural a fost votat în unanimitate la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles
Claudiu TĂNĂSESCU
Avizul realizat de Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, în calitate de raportor al Comitetului Regiunilor (CoR), a fost votat pe 9 octombrie 2013, cu unanimitate de voturi, la reuniunea membrilor CoR desfășurată la Bruxelles. Este al doilea aviz pe care edilul Bacăului l-a prezentat CoR și care a întrunit acordul unanim al tuturor celor 353 de membri, din toate țările Uniunii Europene. Avizul primarului Stavarache, realizat pentru Comitetul Regiunilor, a avut drept temă parteneriatul urban-rural și a venit cu o serie de recomandări, în vederea creșterii coeziunii teritoriale. Rolul parteneriatelor este privit prin prisma beneficiilor pe care le generează, iar problemele cu care se confruntă zonele rurale și cele urbane își pot găsi rezolvarea mai ușor, printr-o abordare comună, în parteneriat. Acest lucru este posibil, însă, doar dacă se asigură și un cadru de guvernanță urban-rurală.
„Concret, prin acest aviz, am militat pentru reducerea decalajelor dintre urban și rural, pentru realizarea de parteneriate urban-rural care să ajute dezvoltarea locală și pentru o mai buna planificare a serviciilor publice – a declarat primarul Romeo Stavarache. În plus, demersul meu a fost și pentru ca intervențiile UE din fondurile structurale și de investiții să ia în calcul dimensiunea teritorială, mai mult decât s-a întâmplat pentru bugetul 2007-2013. Această abordare creează premisele maximizării efectului utilizării fondurilor structurale și accentuează orientarea spre rezultate”. Romeo Stavarache mai crede că diferențele la nivelul UE, în ceea ce privește calitatea vieții și valorificarea oportunităților de dezvoltare din mediul urban și cel rural, rămân o realitate. De aceea, avizul a pornit de la premisa că parteneriatul urban-rural contribuie la reducerea acestor decalaje și poate oferi oportunități de dezvoltare economică.
„Între zonele urbane și cele rurale învecinate nu ar trebui să existe o competiție, ci mai degrabă o complementaritate – a precizat raportorul Romeo Stavarache. Proiectele publice comune pot fi coordonate eficient, iar investițiile finanțate din fondurile structurale pot duce la o utilizare corectă și proporțională a potențialului de dezvoltare existent într-o anumită zonă. Sunt convins că astfel de parteneriate își vor arăta beneficiile în timp, atât în zona rurală, cât și în cea urbană, în oricare colț al Europei”. Avizul primarului de Bacău mai recomandă susținerea financiară, prin programe ale UE, a costurilor administrative și de resurse umane pentru constituirea parteneriatelor și asigurarea asistenței tehnice ulterioare, implicarea mediului privat în astfel de proiecte, dar și posibilitatea de a se constitui parteneriate urban-rural transfrontaliere, care să beneficieze de programe multianuale de dezvoltare, susținute financiar de Uniunea Europeană.
ana a zis
Cel mai vrednic primar din cati a avut Bacaul! Felicitari!
gioviilies a zis
sunt de accord cu domn. stavarache in privinta decalajelor urban și rural si este un bine ca cineva evidentiaza acest lucru , dar sa nu uitam un singur lucru , pe hartie si in discursuri pare totul facil . de exemplu in mai toate tarile europene decalajul este mini sa in unele nu exista in schimb la noi diferenta este comparata cu o prapastie fara fund si va dau exemple ; transportul public janic , invatamntul precar cu dascali fara titularizare (etc), apa pottabila canalizare drumuri ,asputea continua dar aceste lucruri o stiu deja politicieni si le scot doar in campani electorale pentru a fi alesi si atat . romani vor fapte domnule stavarache de restu suntem satui.