– primarul Romeo Stavarache a vorbit ieri, într-o conferință de presă, despre alegerea lui ca vicepreședinte la CoR
Ștefan POPA
Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost ales vicepreședinte la Comitetul Regiunilor (CoR) de la Bruxelles. El a vorbit ieri despre această distincție, în cadrul unei conferințe de presă. „Miercuri, în plenul CoR, am fost ales vicepreședinte al acestui for, la propunerea delegației României.
Este o funcție foarte importantă pentru România. Este o victorie a României, a faptului că aleșii locali din țara noastră se implică în problemele pe care Europa le are la această dată. Au contat foarte mult raportul și avizul meu, acesta din urmă votat în unanimitate în CoR, și care au pus bazele unui obiectiv foarte clar în următoarea execuție bugetară a Uniunii Europene, și anume că reabilitarea locuințelor din Europa se poate face cu fonduri nermabursabile. În urma discuțiilor din Parlamentul European, cu raportorul pe Fondul de Coeziune și Comisia Europeană s-a propus ca locuințele din Europa să poată fi reabilitate pe fonduri europene. Este un real succes, la care Rom=nia a participat din plin”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
El a mai spus că această funcție este rodul unei munci la nivel european de mai bine de șapte luni. Ca urmare a demersurilor primarului de Bacău, care este și raportor al CoR pe Fondul de Coeziune, șase județe din țara noastră, inclusiv Bacăul prin municipiul de reședință, vor intra în proiectul-pilot de reabilitare termică cu fonduri europene, proiect care apoi se va întinde și pe următorul buget al UE. Pentru cele șase județe s-au pus la bătaie fonduri europene de peste 22 milioane de euro. Principiul acordării finanțării pentru proiectele de reabilitare este primul venit – primul servit. Gradul de confinanțare a fiecărui proiect depus va fi de 60% din fonduri europene și bugetul stat, restul fiind acoperit de autoritățile locale și asociațiile de proprietari. Contribuția de 40% a autorităților locale și asociațiilor de proprietari va varia în funcție de veniturile persoanelor beneficiare.
Dacă mai mult de jumătate dintre proprietari din clădirea supusă reabilitării termice au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 150 euro, contribuția asociației de locatari va fi de 10%, iar a autorității locale de 30%. Dacă mai mult de jumătate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 euro, contribuția asociației va fi de 20%, la fel ca a primăriei, iar dacă membrii asociației de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contribuția asociației va fi de 30%, iar a autoritatii locale de 10%. „Dacă vom depune un număr mare de proiecte cred că putem atrage finanțare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea a 50 – 100 de blocuri”, a precizat primarul municipiului Bacău.
Lasă un răspuns