Primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a fost ales vicepresedinte al Consiliului European al Municipalitatilor si Regiunilor (CEMR). Acest lucru s-a intimplat in data de 6 decembrie, cu ocazia reuniunii Comitetului Director al CEMR, de la Mondorf-les-Bains, Luxemburg. Presedintele CEMR este primarul orasului Stuttgart, Wolfgang Schuster iar in organismul de conducere au fost cooptati reprezentanti ai autoritatilor locale din Palma De Mallorca, Birmingham, Lisabona, Getafe sau Varsovia.
„Acolo se stabilesc prioritatile si bugetele regiunilor pentru perioada 2013-2020. O cale pe care trebuie sa mergem este sa dezvoltam industria creatoare si energiile alternative”, a declarat primarul Romeo Stavarache. El considera ca principalul criteriu care l-a propulsat in aceasta functie este faptul ca municipiul Bacau a atras cele mai multe fonduri europene din România.
Atacurile venite din partea trustului de presa al fostului primar, Dumitru Sechelariu, cum ca in Bacau nu se face nimic, sint contrazise de sefii europeni. Numirea primarului de Bacau in functia de vicepresedinte al Consiliului European al Municipalitatilor si Regiunilor, era anticipata inca din septembrie anul acesta, cind primarul Romeo Stavarache recunostea ca municipiul Bacau a atras cele mai multe fonduri europene dintre muncipiile tarii.
De altfel, in Bacau este si cea mai mare finantare europeana acordata Romaniei pina acum, in valoare de peste 80 milioane de euro. «Bacaul este orasul cu cele mai multe sume atrase de la Uniunea Europeana, fara sa luam in calcul investitiile care se realizeaza cu bani din bugetul local sau cel de stat.
Pina acum au fost atrasi in oras aproape 300 de milioane de euro prin proiectele pe care le-am demarat», declara atunci edilul Bacaului.
Proiecte care au dus la recunoasterea meritului pe plan european
Banii atrasi de municipalitatea bacauana se regasesc in proiecte de importanta majora pentru bacauani, aflate in diferite stadii de executie. Centrul de Afaceri si Expozitii este o investitie de aproape 15 milioane de euro si isi propune sa transforme Bacaul într-un motor economic al Regiunii Nord – Est.
Managementul integrat al deseurilor, noua groapa ecologica de gunoi este un proiect de 20 de milioane de euro, si el aflat pe ultima suta de metri. La fel, aproape de finalizare este si proiectul de reabilitare a retelei de apa si o noua aductiune de la Valea Uzului, un proiect de 53 de milioane de euro.
Pina acum s-au inaugurat statiile de tratare si epurare si va urma imediat aductiunea de la Valea Uzului. Lucrarile la pasajul subteran Oituz – Stefan Guse sint in toi, valoarea investitiei ridicindu-se la peste noua milioane de euro.
Un alt proiect inceput este cel ce vizeaza modernizarea CET SA Bacau, un proiect de 85,5 milioane de euro, cel mai mare din tara. UE a mai dat Bacaului alte 25,5 milioane de euro pentru ca orasul este pol de dezvoltare urbana, iar acesti bani se vor cheltui pentru modernizarea infrastructurii urbane si sociale, deja doua proiecte trecind de etapele studiilor de fezabilitate si ajungind la etapa organizarii licitatiilor, cum este cel de modernizare al Caii Moinesti si pasarela Margineni, proiect în valoare de zece milioane de euro.
Acestui tronson i se adauga si strazile I.L. Caragiale – Milcov si intersectia cu strada Letea, precum si zona Miorita – 9 Mai – Vintului – Vadu Bistritei, proiecte ce au primit girul consilierilor locali bacauani. UE a mai pus bani la bataie si pentru alte doua proiecte de mediu, recreere si distractie pentru bacauani, cum sint Centrul de Agrement din padurea Tamasi – cu o valoare de sapte milioane de euro, dar si modernizarea Insulei de Agrement, poate cel mai asteptat proiect de catre bacauani, ce necesita o finantare de cinci milioane de euro.
Municipalitatea bacauana si-a propus ca pina in 2013, prin proiectele pe care le va pune la punct sa atraga in oras numai putin de 600 milioane de euro.
Consiliul European al Municipalitatilor (CEC) a fost fondat la Geneva în 1951 de un grup de primari europeni. Ulterior, a acceptat in rindurile sale si reprezentantii regiunilor devenind Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor (CEMR).
Astăzi este cea mai mare organizaţie a autorităţilor locale şi regionale din Europa. Din CEMR fac parte peste 50 de asociatii nationale ale oraselor si regiunilor din 39 de tari, reprezentind aproximativ 100.000 orase si regiuni.
felicitari d-le primar! vrem si mai multe proiecte finantate de europeni in bacau!
Daca imi aduc bine aminte si nea seche a fost numit vicepresedinte la clubul pokerasilor moldoveni abonati la jmecherii cu banul public…
Să rămână smerit, pentru ca Dumnezeu să-l înalţe!
ei si ….. uitati-va la orasul asta mohorat care se numeste Bacau si apoi sa vedem de functii onorifice , datii cat mai multe functii lu stava ca ii place si multe limbi
felicitari ,mult succes in continuare
Romania este mohorata, de-a dreptul cacanie fiindca este condusa de prosti! Felicitari, oricum! Este o recunoastere chiar daca Sechelariu este ofticat…
Hei na, ti-ai gasit si tu sa comentezi, cand esti prost de bubui.
nu va mai uitati daca bacaul arata sau nu bine. sunt lucruri mai importante ca groapa de gunoi sau alte investitii ce nu sunt vizibile si care nu ajung direct la cetatean. seche a facut sa fie curat si atat pentru ca era jalnic inainte de el. nu e de ajuns sa arate bine.
Felicitari dl Primar si putere de munca.