• după ultimatumul dat de Sfîntul Sinod, primarul din Măgura va avea de ales, în următoarele zece zile, între cariera de politician și aceea de slujitor al Bisericii
Ultimatum fără precedent dat de Biserica Ortodoxă Română. La mai puțin de două săptămîni de la declarațiile făcute de liderii la vîrf ai partidului de guvernămînt, privind intenția de a-i apropia mai mult pe reprezentanții Bisericii de electorat, Sfîntul Sinod ia o decizia cît se poate de categorică în această privință. În următoarele două săptămîni, slujitorii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) trebuie să aleagă între cariera politică și misiunea preoțească. Decizia luată de Sfîntul Sinod stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericului se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”. Așa stînd lucrurile, arhiereului, preotului, diaconului și monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze și să devină membru al Parlamentului sau Consiliilor locale, primar, viceprimar sau să ocupe funcții în administrația publică centrală și locală. Cel care va încălca aceste reguli, precum și legămîntul depus la hirotonie, încalcă prevederile din Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale BOR, iar în aceste condiții va avea de ales între cariera politică și misiunea preoțească, fără să aibă vreodată drept de revenire în cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale. În plus, dacă pînă acum preoții și arhiereii puteau să lase deoparte misiunea preoțească pe o perioadă de cîțiva ani, renunțarea la calitatea de slujitor al Bisericii se va face acum pentru totdeauna, fără drept de revenire în cler. Vehemența cu care au fost atrase aceste avertismente ale Sfîntului Sinod i-a luat prin surprindere atît pe slujitorii Bisericii, cît și pe liderii administrațiilor publice județene și locale, care au început să analizeze mai cu atenție profesiile primarilor, viceprimarilor și consilierilor din fiecare localitate a județului în parte. „Am luat la verificat toți primarii, viceprimarii și consilierii din fiecare comună în parte. Singurul care se află într-o astfel de situație este Ionel Vasiloiu, primarul comunei Măgura”, ne-a declarat, ieri, Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii Bacău.
Decizie grea pentru primarul comunei Măgura
Primarul Ionel Vasiloiu ne-a mărturisit, ieri, că, înainte de a face un comentariu pe marginea acestei decizii, așteaptă mai întîi să vadă un ordin scris din partea superiorilor săi ierarhici. „S-au făcut o serie întreagă de comentarii în ultimele zile pe marginea acestei teme. Lucrurile sînt extrem de complicate. Nu cred că poate fi adus cineva în fața consistoriilor eparhiale, un gen de comisii de disciplină la nivel de episcopie, dacă nu a avut nici o abatere și nu a încălcat cu nimic canoanele bisericești. Nu cred că îți poate spune cineva că trebuie să renunți la calitatea de preot fără să îți arate mai întîi abaterile pe care le-ai făcut ca să meriți așa o pedeapsă”, ne-a mărturisit, ieri, primarul Vasiloiu. El a mai adăugat că nu și-a pus încă în gînd să ia o decizie categorică privind viitorul său, însă dacă ar fi pus să facă o astfel de alegere, ar renunța la calitatea de primar. „Pentru mine, a fi preot este, la ora actuală, cel mai important lucru. Nu am renunțat niciodată să slujesc în biserică pe toată perioada mandatului de pînă acum și nu am de gînd să fac acest lucru nici în perioada următoare”, s-a arătat decis Ionel Vasiloiu. Intrat în politică și, mai apoi, în administrația locală ca membru al Partidului Democrat, actualul primar al comunei Măgura este, în prezent, membru al Partidului Național Liberal. „Eu cred că nu poate fi acordat un termen atît de scurt pentru lămurirea situației în care se află preoții care dețin, în acest moment, și funcții politice. Chiar dacă la noi în județ nu știu să mai existe colegi de-ai mei în situații similare, sînt totuși județe unde numărul preoților care fac și politică este destul de numeros. Nu cred că această perioadă de zece zile pe care o avem la dispoziție pentru luarea unei decizii este un termen care poate fi respectat. Din punct de vedere strict administrativ sînt implicații foarte complexe. După părerea mea, mai corect ar fi fost ca această interdicție privind dubla calitate de om politic și slujitor al Bisericii să fi fost dată la început de mandat”, a încheiat Ionel Vasiloiu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns