„Comisia de recepție a rezervei de apă a ajuns la momentul votării admiterii recepției la terminarea lucrărilor”, a anunțat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, la mijlocul acestei săptămâni. După îndelungi discuții, 3 membri ai comisiei de recepție nu au semnat procesul verbal de recepție, iar Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) reclamă grave nereguli în derularea investiției Primăriei Bacău.
„După o perioadă de teste, verificări din partea instituțiilor statului abilitate și o expertiză care a arătat că lucrarea este în parametrii din contract, comisia, în urma votului de astăzi, va supune admiterea recepției spre aprobarea investitorului, urmând că obiectivul de investiții sa fie introdus, prin hotărâre de Consiliu Local în patrimoniul municipiului și predată spre administrare operatorului, Compania Regională de Apă Bacău”, potrivit primarului Viziteu.
„Pentru a nu exista dubii reiterez faptul ca Rezerva de apă reprezintă un sistem prin care este transportată apă, nu un sistem de producție de apă. In cazul unei avarii la aductiunea de la Valea Uzului, CRAB are obligația de a produce apă dintr-o sursă alternativă , apa care va fi transportată băcăuanilor prin intermediul sistemului numit Rezerva de apă”, a mai spus primarul municipiului Bacău.
Edilul a ținut să precizeze că, „de la momentul semnării recepției, lucrarea are o garanție de 5 ani”.
„Mulțumesc comisiei conduse de administratorul public Ciprian Piștea, care și-a făcut treaba foarte bine, sub o imensă presiune mediatică și chiar și de fake-news, propagate adesea chiar de factorii de decizie”, a mai continuat primarul Viziteu războiul cu presa, fără să aducă probe în sprijinul afirmațiilor sale.
CRAB reclamă lucrări ilegale
Compania Regională de Apă, care va administra în final instalația realizată de Branpis la comanda Primăriei Bacău, a tras mai multe semnale de alarmă referitoare la calitatea lucrării achitate deja integral de municipalitate. Toate observațiile au fost trimise din timp la membrii comisiei de recepție.
Citește și „Rezerva de apă a Bacăului: CRAB avertizează asupra concentrației de mangan și problemelor la funcționarea pompelor. Lucrarea are și autorizația expirată”
Unele dintre obiecțiile CRAB se referă la modificarea proiectului printr-o dispoziție de șantier emisă ulterior realizării efective a mofificării. Prin documentele trimise comisiei CRAB afirmă că „rezultă în mod clar și fără echivoc faptul că lucrările executate pe amplasamentul unde a fost coborâtă conducta au fost realizate în mod ilegal, anterior emiterii dispoziției de șantier din data de 23 octombrie 2020”.
În mai multe procese verbale, se specifică faptul că „verificările s-au efectuat în baza dispoziției de șantier nr. 7/23.10.2020, deși această dispoziție nu era emisă în luna iulie 2020, fiind emisă ulterior, la trei luni de la data execuției acestor lucrări”. De asemenea, unele lucrări de armare, cofrare și turnare beton au fost „efectuate și verificate” conform unui proces verbal din 16 iulie 2020, cu 3 luni înaintea emiterii dispoziției de șantier.
FACSIMILE: procese verbale din iulie 2020 fac referire la o dispoziție de șantier emisă 3 luni mai târziu:
FACSIMIL: Dispoziția de șantier
Dispoziția de șantier by Ziarul de Bacau
Ciprian Piștea: Am certitudinea că Rezerva de apă va funcționa!
Ziarul de Bacău l-a contactat managerul public al Primăriei Bacău, Ciprian Piștea, șeful comisiei de recepție a Rezervei de apă. Potrivit acestuia, procesul verbal a fost semnat de aproape toți membrii, mai puțin de CRAB, Consiliul Județean și Inspectoratul de Stat în Construcții. Potrivit lui Piștea, ultimele două instituții ar fi votat, totuși, aprobarea recepției, chiar dacă „încă” nu au semnat procesul verbal.
„Lista de obiecții a CRAB nu-și mai are rostul, acum, după ce s-a votat. De altfel, CRAB și-a expus aceste obiecții în ședințele comisiei și a și votat împotriva aprobării recepției. Orice reclamație nu-și mai are relevanță, deoarece expertiza realizată bate orice alt document”, a declarat Piștea.
Referitor la cazul concret al proceselor verbale încheiate cu 3 luni înaintea emiterii dispoziției de șantier, Piștea a afirmat că astfel de situații se întâlnesc frecvent în derularea unor investiții. „Cert este că Ministerul Dezvoltării a decontat lucrările pe baza documentelor Rezervei, care includ și aceste procese verbale”.
„După cum s-a comportat în perioada testelor, am certitudinea că Rezerva de apă va funcționa! Lucrarea are o perioadă de garanție de 5 ani”, a concluzionat șeful comisiei de recepție.
Ce spun reglementările?
Potrivit art. 67, din Ordinul 839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dacă este necesară modificarea soluției tehnice, se întrerup lucrările și se solicită o nouă autorizație de construire corespunzătoare modificărilor aduse proiectului.
Ciprian a zis
viziteu si pista sunt mai interesati sa inchida in acte receptia oricum decat sa fie interesati mai degraba cu observatiile ridicate de crab
Cristi a zis
La prima avarie vom vedea daca tine aceasta lucrare……cu modificari, poticneli si multe lucrari si subterfugii „romanesti”.
Crab zice nu e ok, administratorul spune ca s-a votat si nu mai contează…..oricum are 5 ani garantie.
Daca o sa stam tot fara apa, nu ma incalzeste cu nimic ca are garantie….adica atunci cand se repara avaria se repara si rezeva” pe garantie”!!!!
Cetatean a zis
Daca la prima avarie rezerva nu va functiona cum trebuie,banuiesc ca primarul e constient de ce va pati cu tot cu scaun!Asa ca sa nu spuna prea usor „nu mai conteaza,ca oricum are garantie”!
Dana a zis
E o adevărată bătaie de joc! Vom vedea la prima avarie cum vor da vina unii pe alții.
DORINA a zis
Dintotdeauna Bacaul a stat prost cu apa. Nu stiu cand o sa rezolve aceasta problema.
Veteranul a zis
logic ar fi ca primaria sa insiste pentru ca acest obiectiv sa fie in parametrii tehnici planificati. Faptele arata ca braileanul e interesat doar de musamalizarea scandalului si pasarea pisicii in curtea CRAB. La o proxima avarie, prilej care va demonstra ca rezerva de apa nu merge, braileanul se va apara spunand ca problema nu mai e a lui, ci a lui CRAB. Golanie braileana de hamal tarsit din port.
Cetatean a zis
Cetatenii citesc clar ca „primarul Viziteu se laudă cu recepția Rezervei de apă”, in timp ce „CRAB reclamă grave nereguli la schimbarea soluției tehnice” sau primarul crede ca oamenii au mintea scurta si uita ca niste copii mici?
eugenia a zis
da chiar crede. pai ce sa creada un userist ca el cand e votat de oameni? se mira si el ca a iesit primar.
Mihaela a zis
Cu sau fara rezerva de apa, primaria sau patronul firmei de spalat strada(cel putin N Balcescu si Marasesti) gasesc resurse ode apa si combustibil sa treaca de cate 4 -5 ori pe noapte,plus de cateva ori dimineata sau cand au chef. Problema e ca este exagerat mai ales cand ploua cu galeata sau imediat dupa, doar asa ca sa se cheltuiasca banii .Cred ca sunt si multe alte nevoi( repararea dalelor care clampanesc , curatarea strazilor din spatele blocurilor,spatiile verzi, linistea in zona centrala pana noaptea tarziu, parcurile si multe,multe altele.Dar e mai simplu asa. Ce conteaza penuria de apa,de energie, banii sunt mai importanti!
Tabarcea Neculai a zis
Merge sau nu?
Nu este un răspuns sigur?
Noi ce să înțelegem!
send a zis
Inspectoratul in constructii este o institutie rau condusa unde se pune presiune pe inspectori. Pentru a fi sefi la inspectorat si a -si aduce rudele si protejatii sunt gata sa indeplineasca orice comanda de la politicieni si de la constructorii care dau spagi. Probabil vor semna. Expertii tehnici daca sunt platiti scriu expertize in interesul celor care ii platesc. Este un caz penal schimbarea unui solutii din proiect si astfel nerespectarea contractului. Au pus in fata unui fapt implinit proiectantul si verificatorul de proiecte care au aprobat sub presiune schimbarea unilaterala a solutiei tehnice de catre constructor.