Potop de lume s-a adunat ieri la audiențele primarului Dumitru Sechelariu. Vestea că primarul e într-o pasă bună s-a împînzit repede printre nevoiașii Bacăului care s-au strîns cu sutele la poarta primăriei. Toți vroiau un bon de intrare în audiență și s-au călcat în picioare numai să apuce să intre la primar în birou.
Cei care au sperat să obțină un ajutor material de la primărie s-au înscris pe tabele încă de luni dimineața și au stat de veghe toată noptea de luni spre marți. Alții au făcut cu rîndul, numai să nu-și piardă locul de pe liste. Pînă marți dimineață, la ora 9.30 erau înscrise pe foile de ordine peste o mie de persoane, dar numai opt sute izbutiseră pînă atunci să primească bonuri de intrare. Îmbulzeala în curtea din spatele Primăriei era de nedescris. Femei cu copii în brațe, bătrîni sprijindu-se în bastoane, copii bolnavi, oameni în cărucioare, forfoteau de zor sub soarele torid. Imediat au apărut în zonă și cîțiva polițiști ca să asigure ordinea. În jurul orei 10.00, viceprimarii Laurian Lucaș și Dragoș Benea au ieșit în fața mulțimii pentru a mai potoli spiritele. „Nu aveți ce căuta înăuntru cu copii în brațe. Trimiteți copiii acasă, nu îi țineți în soare. Nu intră decît cei care nu au mai fost pînă acum în audiențe. Începem întîi cu bătrînii și persoanele cu handicap, după care intră tinerii”, le-a spus Laurian Lucaș cetățenilor. Înainte să reintre în sediul primăriei, Dragoș Benea le-a explicat celor cu probleme sociale deosebite că vor fi ajutați din banii care se vor strînge pe data de 14 iulie, cînd va fi organizat Balul de Cristal, cu ocazia zilei de naștere a celor doi frați Sechelariu.
Audiențele au început în jurul orei 11.00. Direcția Socială și-a mobilizat la sediul Primăriei o armată de inspectori de specialitate, pe holuri au fost aduse cîteva bănci pe care să se așeze persoanele în vîrstă și cele cu handicap. Primarul Dumitru Sechelariu a lăsat deoparte costumul și cravata și s-a îmbrăcat în tricou. „Ce-i bunică?”, o întreabă primarul pe prima femeie intrată în biroul său. „Am necazuri, dom’ primar. Să mă treacă la paușal. Toți de pe scară și-au pus apometre, iar eu dau cîte 400.000 de lei pe lună numai apa și nu mai dovedesc cu datoriile la întreținere”, s-a plîns Georgeta Papafil. Cum a făcut și cu alte ocazii, primarul a scos din teancul de bancnote de 500.000 pe care îl ținea în mînă două milioane de lei și i le-a dat femeii. Apoi a cerut să se facă o anchetă socială la asociația de proprietari din care face parte femeia, și să se verifice cum calculează administratorul consumul de apă. După plecarea Georgetei Papafil, teancul de 500.000 din mîinile primarului s-a terminat repede. Bolnavi, fără slujbe și fără acoperiș deasupra capului, cu datorii neachitate și copii de crescut, oamenii pășeau șovăilenic pînă în fața primarului, se așezau pe scaun, își plîngeau repede necazul și în două-trei minute ieșeau fericiți cu unu, două milioane de lei în mînă.
Printre cei care au venit la audiențe s-au aflat și cunoștințe din copilărie ale edilului băcăuan. „Maria Matricală avea acum mai bine de treizeci de ani un atelier de vulcanizare din care cîștiga bani buni. Acum a ajuns fără casă și nu mai poate ține pasul cu datoriile”, a povestit Sechelariu despre o femeie care tocmai ieșise din încăpere. „V-am ținut în brațe cînd erați mic”, i-a spus o altă femeie primarului. „Uite trei milioane de lei”, i-a spus Dumitru Sechelariu imediat Alexandrinei Comănescu. „Mai pune de la mata 500.000 de lei”, a insistat vechea cunoștință a primarului. Acesta a mai scos 500.000, după care femeia a pleacat într-ale ei. După două ore de la începrea audinețelor, în biroul primarului apucaseră să intre 62 de persoane. Cei care îi trecuseră pragul l-au lăsat pe Sechelariu mai sărac cu o sută de miloane de lei. În curtea din spate, pe holuri și pe scrări mulțimea stătea ciorchine și aștepta cuminte să intre la rînd. Pînă la ora 18.00, abia intraseră cîteva sute de oameni și tot cam atîția își așteptau rîndul. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns