Proiectul pentru organizarea primului Grup de Actiune Locala (GAL) din judetul Bacau a intrat in cea de a doua etapa de organizare, prin care se stabilesc prioritatile, actiunile concrete si modul de finantare a actiunilor. GAL-ul cuprinde, acum 11 comune de pe Valea Trotusului, dupa ce initiativa a pornit numai din sase comune. Cele 11 comune sint Urechesti, Cosofanesti, Caiuti, Stefan cel Mare, Gura Vaii, Bucium, Birsanesti, Helegiu, Casin, Manastirea Casin si Tirgu Trotus. Consultantul de specialitate al grupului de initiativa din GAL, irlandezul Briam Milton, s-a intors in zona si, impreuna cu Stefan Talamba, director executiv adjunct la Directia pentru Agricultura si dezvoltare Rurala Bacau, se ocupa de implementarea celei de a doua etape de organizare. Un GAL este un parteneriat local constituit din reprezentanti care provin din diferite sectoare socio-economice locale si care isi propun sa dezvolte impreuna proiecte benfice celor 11 comunitati. Primul GAL poarta numele riului Trotus si el beneficiaza de la inceput de ajutorul lui Briam Milton, un specialist irlandez in dezvoltare rurala, angajat consilier la Ministerul Agriculturii din Romania, pentru ca Irlanda are cea mai buna experienta in acest domeniu.
Directia Agricola a sprijinit cele sase comune pentru initierea unui program de dezvoltare, facind apel la tot ceea ce ofera, in momentul de fata, perspectiva integrarii europene. Axa Leader, Axa 4 din Programul National de Dezvoltare Rurala, implica participarea comunitatilor locale intr-un sistem foarte bine pus la punct, in asa fel incit GAL-urile sa poata contribui decisiv la dezvoltarea localitatilor. In prima etapa s-a elaborat diagnoza zonei, printr-o serie de informatii culese de la fiecare gospodarie. Initiatorii proiectului au descoperit ca exista o alta viziune decit cea a autoritatilor. Problemele au fost grupate pe sase domenii de interes – agricultura, activitati neagricole, probleme de mediu, probleme de patrimoniu cultural si spiritual, sociale (persoane care au nevoie de ajutor) si tineret si sport. Toate aceste domenii vor fi abordate separat, iar grupuri de voluntari se intilnesc si stabilesc prioritatile. Numarul de comune – spune Stefan Talamba -, a crescut de la 6 la 11 pentru ca teritoriul era prea mic, iar in acest an se va depune dosarul de candidatura la finantare europeana. Vor fi selectate doar 20 de astfel de teritorii din toata Romania, iar un teritoriu mai mare ar putea da mai multa greutate proiectului.
Dezvoltarea se bazeaza pe firmele mici
„Am venit in aceasta zona – ne-a declarat Briam Milton – pentru ca am descoperit entuziasm si dorinta de schimbare. Organizatiile similare din Irlanda inregistreaza cele mai mari succese. Si in regiunea din Romania, de care ne ocupam, am descoperit foarte multe oportunitati. Este important si ca directorii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau s-au implicat in a-i motiva pe primarii comunelor in a declansa procesul de organizare si pentru a lucra impreuna. Aceasta e cheia succesului acestui proiect”. In GAL, spune specialistul irlandez, sint foarte multe probleme de rezolvat. Una dintre cele mai importante este finantarea, care nu este usor de obtinut. El crede ca Romania are, insa, un potential urias de dezvoltare, dar trebuie dezvoltate firmele mici. Este bine ca pe piata exista firme mari, puternice, cum este Agricola Bacau, dar trebuie sa se dezvolte si micii producatori. De aceea, trebuie sa se consolideze cit mai multe legaturi intre producatori, comercianti, procesatori si fermieri. In acest context, GAL are un rol preponderent, iar in interiorul lui primarii detin rolul de vioara intii.
Antreprenorii locali vor fi incurajati
„Eu – a mai spus Briam Milton – sint, acum, mult mai increzator, decit la inceput, ca putem finaliza acest proiect, pentru ca de cind am plecat din zona si pina am revenit au fost facuti pasi foarte importanti. Acum ne gindim sa terminam aceasta a doua etapa cel mai tirziu la sfirsitul lunii iulie. Important este sa avem un plan de actiune si o strategie de dezvoltare. Este o munca grea. Am inceput in iulie 2007. Problema, acum, este sa elaboram un dosar de candidaura cit mai bun, sa cistigam competitia, dupa care in septembrie cred ca am putea porni la drum”. Totul trebuie bazat pe masuri actuale din Programul National de Dezvoltare Rurala – Masura 141 pentru sprijinirea fermelor de semisubzistenta si Masura 312 – Crearea si dezvoltarea de microintreprinderi. In jurul lor trebuie gasiti si incurajati antreprenorii locali, cei care creaza afaceri si locuri de munca la nivel local. In octombrie trecut, toti cei 11 primari au fost in Irlanda, unde au vazut cum functioneaza un GAL. Ei vor lucra, acasa, cu circa 300 de voluntari, pentru a definitiva problemele. In Irlanda munca in GAL se bazeaza foarte mult pe voluntariat.
Lasă un răspuns