Consilierii locali bacauani au aprobat prima investitie majora ce se va derula pe sistemul de termoficare, la CET Bacau. Ei au aprobat, cu doua abtineri, master-planul pentru instalatii mari de ardere si sistemul de termoficare in municipiul Bacau. Acesta nu este altceva decit un studiu si un plan de investitii, pe o perioada de 20 de ani, realizat de experti europeni. Finantarea se ridica la 100 milioane de euro, din care 50 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile, 40 milioane de euro de la bugetul de stat si 10 milioane de euro contributie locala. „Bacaul, alaturi de Iasi si Timisoara, a fost inclus in programul de termoficare si va intra in prima etapa a acestuia. Uniunea Europeana va aloca 150 milioane de euro, cite 50 milioane pentru fiecare oras. Sint bucuros ca am fost inclusi in acest program, in prima etapa de finantare”, a declarat primarul Romeo Stavarache.
La cererea consilierilor, Vasile Dragusanu, directorul CET, a facut o radiografie a ceea ce inseamna investitiile ce se vor realiza. „Investitiile prioritare sint patru, si valoarea lor depaseste 51 milioane de euro, fara TVA. Pentru reabilitarea retelelor secundare, in proportie de 60%, se vor aloca 22 milioane de euro, pentru al doilea grup de cogenerare, alte 22 milioane, pentru inchiderea depozitului de zgura si cenusa – 4,5 milioane de euro, precum si investitii in pompe si alte instalatii”, a explicat Vasile Dragusanu.
Strategie bine definita
Primarul Romeo Stavarache a explicat punctual care este viziunea executivului asupra investitiilor ce trebuie realizate pentru modernizarea CET, diminuarea pierderilor si mai ales pentru ca bacauanii sa simta in buzunar aceste efecte. „In 2006, am realizat prima analiza care sta la baza strategiei pentru CET. Prima investitie am demarat-o inca din 2005, contorizarea la nivel de scara. A fost primul pas, al doilea a fost automatizarea si modernizarea punctelor termice. A urmat producerea pe timp de vara a energiei electrice, prin realizarea primului grup de cogenerare, pentru a compensa consumul de energie termica. A urmat contorizarea individuala a apartamentelor”, a precizat primarul Bacaului. Toate acestea se vad acum in facturile oamenilor, mult mai mici decit cele venite pentru cetatenii care au centrala, de trei sau patru ori. Un alt obiectiv, deja inceput, pentru eficientizarea CET-ului si cresterea increderii cetatenilor in sistemul centralizat, este racordarea insitutiilor si a societatilor mari la acest sistem. Deja, cele 80 de scoli din municipiul Bacau au facut acest pas.
Lasă un răspuns